La cambrera de l'Oller del Mas Mireia Riba guanya el concurs estatal a millor cambrer de l'any

El IV Concurs Cambrer de l'Any es va celebrar dijous passat en el marc de la Fira Alimentària de Barcelona

Publicat el 10 d’abril de 2022 a les 22:36
Actualitzat el 10 d’abril de 2022 a les 22:47
La cambrera del restaurant manresà Bages 964 de l'Oller del Mas, Mireia Riba, va guanyar dijous passat la final del IV Concurs Cambrer de l'Any que es va celebrar en el marc de la Fira Alimentària de Barcelona entre els quatre finalistes que havien superat les seves respectives semifinals l'any 2018, però que a causa de la pandèmia no s'ha pogut concloure fins enguany.

Mireia Riba es mostrava superada pel campionat. "Encara ho estic assimilant" ha assumit en conversa amb NacióManresa. "Crec que aquesta visibilitat és molt important perquè ajuda a dignificar l'ofici de cambrer", ha raonat. A nivell professional també és molt important per a ella, ja que "a la Fira Alimentària hi ha molts professionals de la restauració i el mateix jurat del concurs està format per gent molt important del sector". El jurat del IV Concurs Cambrer de l'Any ha estat presidit per Elsa Gutiérrez, copropietaria del restaurant ‘Ment’ by Óscar Calleja, a Salamanca, i el vicepresident ha estat Antonio Chacón, gerent d'Antonio Chacón Hostelería i profesor de CTT Múrcia

Mireia Riba s'ha format en restauració a l'Escola d'Hoteleria de la Joviat i va superar les semifinals el 2018 quan encara estudiava. Des de llavors fins a la final, que es va celebrar el passat dijous, ha continuat amb la seva professió, però en els darrers dos mesos reconeix haver-se centrat a preparar el concurs. "Els còctels i el plat són ideats per mi, i són coses que s'han de pensar bé", explica, "i també és molt important tenir en compte que per fer cada servei del concurs tens un temps limitat, de manera que cal entrenar".

El concurs es dividia en dos blocs, el de sala i el de barra. En el primer, el cambrer havia de muntar la taula, acomodar el jurat, que feia de client, explicar un menú degustació amb els maridatges corresponents, explicar els còctels que faria en el bloc de barra i fer la prova del cafè. La part més complicada, però era fer el plat davant del jurat. Riba va preparar un taco estil pibil amb gamba i cruixent de plàtan mascle, que havia ideat ella mateixa.

Al bloc de barra, els candidats havien de preparar dos còctels, un per a l'aperitiu i un segon per a la sobretaula, fer tiratge de cerveses, i a partir de la proposta d'una tapa, aconsellar tres cerveses per a maridar. També hi havia la preparació d'un cafè en què Riba va proposar un cóctel de cafè, i una darrera prova de late art, o sigui, fer dibuixos amb la llet en els cafès amb llet, en què Riba també es va emportar un premi especial.