
Jaume Font, de la Confraria del bacallà, mostrant un bacallà autèntic. ACN
L'Institut Català de la Cuina, el Gremi de Bacallaners de Catalunya i la Confraria del Bacallà amb la col·laboració de l'Ajuntament de Cardona, impulsen unes jornades amb l'objectiu de posar en valor l'"autèntic" bacallà. Pepa Aymamí, directora de l'Institut Català de la Cuina, critica que alguns venedors venen "gat per llebre" en el sentit que s'imposen al mercat succedanis sense cap etiquetatge. Les jornades, que se celebraran entre els dies 26 i 28 de setembre, volen servir per donar a conèixer les característiques del bacallà i per promoure la cuina d'aquest producte a les llars i als restaurants. La campanya es portarà arreu de Catalunya.
Pepa Aymamí, directora de l'Institut Català de la Cuina i promotora de la marca "Cuina catalana", explica que el bacallà ben tractat no és car però remarca que cal saber distingir-lo. "La gent ha de saber allò que compra", destaca Aymamí.
Les jornades neixen precisament d'una demanda dels bacallaners que alerten que s'està perdent la identitat d'aquest producte, destaca la directora de l'Institut Català de la Cuina. Per donar a conèixer les característiques de l'autèntic bacallà s'han organitzat uns tallers en què els participants podran aprendre a diferenciar les diferents espècies del bacallà autèntic "gadus morhua".
Jaume Font, bacallaner de quarta generació i cònsol de la Confraria del Bacallà, coneix aquest producte de cap a peus. Deixa clar que la "falsificació no està en el mateix producte sinó en la seva elaboració". Font explica que en els succedanis la sal s''injecta' per donar-li sabor mentre que la conservació es fa a través del fred. En canvi, en el bacallà tradicional el procés és "més llarg" i d'aquí ve la diferència de preu.
Les jornades del "Gadus morhua, l'autèntic bacallà!" es portaran arreu de Catalunya. També s'aprofitarà fer una crida popular a la participació en la recollida de receptes per a la confecció del corpus culinari català.
Activitats a l'entorn del bacallà
El bacallà també es mostrarà en una parada i es farà un concurs de plats de cuina tradicional i del territori i un altre de receptes. A més, es col·laborarà amb els restaurants que vulguin participar en l'elaboració de plats.