El Moianès preveu acollir el primer cementiri xinès civil d'Europa

Àltima i inversors del gegant asiàtic han presentat una proposta per construir la instal·lació en una finca de 42 hectàrees situada al nord de Monistrol de Calders

Planificació de la finca la Païssa per acollir el cementiri xinès
Planificació de la finca la Païssa per acollir el cementiri xinès | Àltima
10 de juliol de 2024, 08:10
Actualitzat: 11 de juliol, 17:11h

L'empresa funerària Àltima i un grup d'inversors xinesos han presentat un projecte per construir el que seria el primer cementiri civil xinès d'Europa a la finca de la Païssa de Monistrol de Calders, al Moianès, segons ha publicat l'Ajuntament d'aquest municipi al seu web. La Païssa és una finca particular situada al nord del terme municipal, de més de 42 hectàrees, que compta amb una masia principal de 1.396 metres quadrats a banda d'altres construccions secundàries.

A França hi ha el cementiri xinès de Nolette que acull les restes de 842 dels prop de 2.000 treballadors xinesos que van morir a la zona durant la Primera Guerra Mundial, però és en format memorial i no s'hi fan noves inhumacions. A Liverpool i a Kranenburg (Països Baixos) els seus cementiris occidentals compten amb espais adequats per a la comunitat xinesa. El de Monistrol de Calders seria el primer del continent exclusiu per fer sepelis seguint les tradicions emocionals, intel·lectuals i espirituals d'aquesta nombrosa comunitat. Els impulsors han batejat el cementiri amb el nom de Sukhavati.

La proposta presentada per la funerària espanyola i el grup d'inversors del gegant asiàtic preveu actuar en la totalitat de la finca, tot i mantenint-ne la diversitat natural, i adequar-la, estèticament, a les tradicions mortuòries de la comunitat xinèsa. El complex funerari estaria dividit en setze parcel·les de diferents mida i aspecte i aprofitaria les característiques naturals de la finca per poder fer la inhumació en zones boscoses, de gespa, en espais ecològics, o, en els casos més pudents, en espais VIP envoltats d'elements artístics i en grans panteons.

A banda, la instal·lació comptaria amb un gran aparcament de fins a 900 vehicles, elements zen de la cultura asiàtica, com un gran estanc de lotus i un de pedres amb diversos ponts, un corredor Brahma, una residència zen d'aigua, un pavelló de la sabiduria zen, un jardi Bodhi o una avinguda dels animals del zodíac, a banda d'una recepció, i una estètica molt acurada dels camins, amb una avinguda del Paisatge que els vertebraria, i elements de repòs, contemplació i meditació a tota la instal·lació.

Procés burocràtic laboriós

Per ara, la proposta només ha estat presentada a l'Ajuntament de Monistrol de Calders i a partir d'aquí comença un procés burocràtic laboriós, amb la presentació tècnica del projecte per obtenir les llicències sanitàries i urbanístiques. A més, la masia de la Païssa està inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya de manera que la intervenció sobre l'edifici principal tindrà importants limitacions. La masia té capella pròpia dedicada a Sant Narcís.

Prop de la masia, al sud-est, hi havia un conjunt de tombes medievals, que fou excavat i estudiant en el seu moment, però després ha sofert l'abandonament fins a la total destrucció a causa d'haver estat adaptat el lloc per a una cleda de bestiar oví. Actualment, la masia es troba ocupada.

Arxivat a