
El Casal Cultural de Can Gibert, a Monistrol de Montserrat, serà l'escenari de la jornada 'La gastronomia del Montserrat: una oportunitat per a la reactivació econòmica del territori' que reunirà productors, establiments de restauració i agents turístics de la zona a l'entorn d'un programa que pretén posar damunt la taula elements per a la creació d'un label gastronòmic a l'entorn de la marca que, des de fa més d'una dècada, treballen els restaurants de l'entorn del Montserrat.
La jornada pretén esdevenir un espai de trobada, intercanvi i debat sobre gastronomia, turisme i productes del Montserrat com a base per posar en marxa un projecte transversal que sigui eix de la reactivació econòmica del territori. Els detalls d'aquest projecte així com el programa de la jornada, que es desenvoluparà el pròxim 22 de juliol, entre les 9.30 i les 13.00 hores, els han explicat, en roda de premsa, l'alcalde de Monistrol, Joan Miguel, acompanyat de la regidora de Turisme i Promoció Econòmica, Fanni Sancristòful, i el director general de LARSA, Josep Altayó, membre de l'associació.
Per Joan Miguel, l'organització d'aquesta jornada té un doble objectiu: "reactivar el projecte i aprofitar l'oportunitat que com a element clau representa la Fira de la Coca i el Mató". En aquest sentit, l'alcalde monistrolenc considera que el certamen, amb un projecte consolidat després de vint edicions, ha de ser "l'escenari natural de projecció del potencial gastronòmic del territori" i, en aquest sentit, "treballarem per donar més protagonisme a aquest àmbit, de la mà dels restauradors de l'entorn del Montserrat i de la feina que durant aquests darrers 10 anys han estat desenvolupant".
L'ajuntament de Monistrol de Montserrat té la voluntat d'assumir el lideratge en aquest procés conscients del fet que "el repte que tenim com a poble és aconseguir que la nostra gent cregui en el seu potencial natural i, per això, treballarem per tal d'implicar la resta d'agents econòmics, socials i culturals de la vila". Joan Miguel considera que aquest fet passa per "intentar que restauradors i restaurants que hi ha al municipi puguin treballar en conjunt de la mà del teixit comercial i associatiu del poble".
En nom de l'associació La Gastronomia del Montserrat, el director general de LARSA, Josep Altayó, s'ha mostrat convençut del fet que la jornada del dia 22 "suposarà un pas important en la reactivació de l'associació". Altayó ha destacat "la voluntat de l'ajuntament de Monistrol de Montserrat de fer una aposta clara per la gastronomia juntament amb la Fira de la Coca i el Mató" i, en aquet sentit, s'ha mostrat optimista sobre les perspectives reals i tangibles de que "a partir d'aquest procés de dinamització del vessant gastronòmic, el projecte es faci extensiu a altres agents del territori", com ara els productors i els agents turístics de la zona.
El programa de la jornada
La jornada es desenvoluparà entre les 9 del matí i la 1 del migdia i comptarà amb la participació del periodista Carles Jódar, membre de la cooperativa Frescoop- Mengem Bages, que s'encarregarà de presentar i conduir el programa, incloent la moderació de la taula rodona.
- 9-9.30h: Arribada dels participants i entrega de la documentació.
- 9.30h: Benvinguda i inauguració a càrrec de Joan Miguel, alcalde de Monistrol de Montserrat, i Xavier Aparicio, gerent del Patronat de la Muntanya de Montserrat.
- 9.45h: Ponència a càrrec de Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia, sobre cuina i territori: valorització territorial a partir de les potencialitats gastronòmiques dels productes alimentaris de l'entorn del Montserrat.
- 10.20h: Taula rodona sobre gastronomia, patrimoni tangible i intangible i turisme, amb l'exconseller de Turisme de la Generalitat de Catalunya Josep Huguet, Nil Camprubí, membre de la cooperativa Fent País, Raimon Olivella, director d'Hostaleria de l'Agrícola Regional SA, i Xavier Font, cap de l'Oficina Tècnica de Turisme de la Diputació de Barcelona.
- 11.30h: Coffee break.
- 12h: presentació del document de propostes estratègiques per a la reactivació de l'Associació Gastronomia del Montserrat, a càrrec de Cristian Domínguez, president de l'entitat.
- 12.15h: Col·loqui, moderat per Carles Jódar.
- 12.45h: Cloenda a càrrec del conseller de Turisme del Consell Comarcal del Bages, Joan Vinyes.