El pioner de la IA a Espanya Ramón López de Mántaras oferirà una conferència a UManresa

El conferenciant està considerat un referent internacional en aquest camp i té una visió crítica de la tecnologia

Ramon López de Mántaras
Ramon López de Mántaras | Arxiu particular
Redacció
05 de novembre de 2024, 12:58
Actualitzat: 16:30h

El doctor en Física i Informàtica Ramon López de Mántaras serà un dels ponents de les activitats del programa transversal de la UVic - Universitat Central de Catalunya al campus Manresa. Hi pronunciarà la conferència titulada És realment intel·ligent la Intel·ligència Artificial? Anàlisi i reflexió. La IA general és una utopia tecnològica.

La conferència forma part del cicle titulat La intel·ligència artificial a la UVic - UCC. Més enllà del hype i es farà el dia 11 de desembre, a la sala d'actes de l'edifici FUB2. Per assistir-hi caldrà inscriure's prèviament en aquest enllaç.

Pioner de la IA i crític amb la tecnologia

Ramon López de Mántaras està considerat com un de les persones pioneres en el camp de la IA a Espanya i també n'és referent a nivell internacional. Ha desenvolupat la seva carrera científica en la recerca i la divulgació sobre aquesta tecnologia. Va dirigir l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

La seva recerca ha posat l'accent en àrees com el raonament basat en casos, l'aprenentatge automàtic, els sistemes multiagent i la interacció entre la IA i la música. És especialment conegut per la seva contribució al desenvolupament d'algoritmes per a la creativitat artificial aplicada a la composició musical, que ha obert noves vies de recerca sobre com aquesta tecnologia pot generar, interpretar i avaluar la música.

López de Mántaras és també un ferm defensor de l'ètica en la IA i ha advocat per un desenvolupament tecnològic que respecti els drets humans, valori les implicacions socials de la tecnologia i tingui en compte tant les potencialitats com els riscos que comporta el seu ús. 

És autor de nombrosos articles científics en revistes d'alt impacte i ha impartit conferències a escala global. Ha estat reconegut, entre d'altres, amb premis com el Premi Nacional d'Informàtica a Espanya.

La IA, tema central del programa transversal de la UVic-UCC

La conferència forma part del programa transversal de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, que es desenvolupa a tots els campus de la institució. Enguany, el programa es dedica a explorar l'impacte de la intel·ligència artificial en la vida universitària amb el lema La intel·ligència artificial a la UVic-UCC, més enllà del hype. El programa, que s'estendrà fins al desembre, inclou conferències, taules rodones, tallers i exposicions amb perspectives diverses sobre l'ús ètic i tecnològic de la IA.