El projecte de recuperació sostenible de residus electrònics de la UPC Manresa, al «30 Minuts» de TV3

El programa se centra en la problemàtica mundial d'escassedat de matèries primeres i recull el projecte manresà com a possible solució sostenible

L'investigador santjoanenc Toni Dorado durant el rodatge del «30 Minuts» de TV3
L'investigador santjoanenc Toni Dorado durant el rodatge del «30 Minuts» de TV3 | UPC
Redacció
26 de maig de 2024, 15:00
Actualitzat: 27 de maig, 10:38h

El projecte Biometallum de la UPC de Manresa ha estat una de les experiències centrals exposades en el proper reportatge del 30 Minuts de TV3. Sota el títol La febre dels metalls: És possible una mineria respectuosa?, l'històric programa de la televisió pública de Catalunya d'aquest diumenge ha abordat la problemàtica mundial d'escassedat de matèries primeres com el coure, el liti o el cobalt. Actualment a Europa aquests metalls s'importen de la Xina i per aturar-ho s'estan impulsant canvis legislatius per facilitar l'obertura de jaciments a Europa. Existeixen però altres alternatives com la recuperació de metalls de manera sostenible, entre les quals el projecte de la UPC de Manresa. 

El projecte Biometallum, bioeconomia circular de residus electrònics aborda de manera sostenible el creixement continu de residus electrònics. Es calcula que a nivell mundial cada any es generen 40 milions de tones de residus electrònics, que el creixement anual se situa entre el 3 i el 5%, i que només es recicla un 10%. Els telèfons mòbils concentren entre 40 i 60 elements químics diferents, en molts casos materials preciosos que comencen a escassejar. Per recuperar-los els processos convencionals reaprofiten aquests metalls utilitzant gran quantitat d'energia i només son rendibles en grans volums. 

Per fer front a aquesta problemàtica, el projecte sorgit de la UPC de Manresa, en el que participen enginyers de múltiples disciplines avança cap a l'economia circular dels residus electrònics mitjançant un mètode innovador, microorganismes presents a la natura. Un cop els mòbils en desús són triturats, els bacteris actuen com agent extractor i separen els metalls a recuperar de la resta de residu. Es tracta d'un procés cíclic, sense consum continu de reactius i a temperatura ambient. 

L'investigador principal del projecte, el santjoanenc Toni Dorado, ressalta que amb aquesta tecnologia "som capaços de recuperar el 99% del coure present en un residu i té les mateixes propietats que el coure que pots treure d'una mina". El projecte aporta un doble avantatge, s'aconsegueix una font alternativa de metalls necessaris per al desenvolupament tecnològic i tracta un residu perillós per al medi ambient i la salut de la població.

La proposta sorgida a Manresa ja compta amb la patent estatal i avança cap a la obtenció de la patent internacional. A més, obre noves possibilitats per al repte del desenvolupament i expansió del vehicle elèctric, en el que es necessita gran quantitat de liti i cobalt per a les bateries. El reciclatge de residus electrònics mitjançant microorganismes permetria reduir la problemàtica mediambiental de la generació de residus alhora que contribuiria a un nou model més sostenible.