El projecte Biometallum de la UPC de Manresa que investiga la recuperació sostenible dels telèfons mòbils en desús amplia la seva investigació en dues noves línies: plaques base d'ordinadors i bateries de vehicles híbrids i elèctrics. Per fer-ho, ha obtingut un ajut d'Acció, de la Generalitat de Catalunya, de més de 400.000 euros que ha de permetre millorar l'eficiència i eficàcia de la tecnologia en aquests àmbits amb dues empreses, Seat i l'empresa d'inserció Andròmines. Dins d'aquesta convocatòria de la Generalitat han resultat finançats només set projectes arreu de Catalunya. D'aquests la segona i tercera millor puntuació la obtenen les propostes vinculades al projecte de la UPC Manresa.
El projecte, dirigit pel catedràtic Toni Dorado i en el que hi participen enginyers de múltiples disciplines s'ha fet conegut per recuperar metalls presents als telèfons mòbils amb un mètode innovador. S'hi apliquen microorganismes presents a la natura. Un cop els mòbils en desús són triturats els bacteris actuen com agent extractor i separen els metalls a recuperar de la resta de residu. És un procés cíclic, sense consum continu de reactius i a temperatura ambient.
Ara, després de diversos anys comprovant la validesa d'aquesta mateixa tecnologia en altres metalls es fa el salt a nous residus electrònics. D'una banda, el projecte BioBat vol aplicar aquests microorganismes en la recuperació de metalls com el liti, el níquel o el manganès presents a les bateries de vehicle híbrid i elèctric. Es tracta d'un residu que ha crescut exponencialment al llarg dels darrers anys, i s'espera que encara ho faci de manera més important en un futur a mida que les actuals bateries arribin al final de la seva vida útil.
Aquesta nova línia es treballa amb Seat, principal fabricant de vehicles present a Espanya, que es compromet amb el projecte aportant-hi 53.000 euros addicionals als obtinguts de la Generalitat. Fruit de l'ajut del Plan Estatal i col·laboracions prèvies amb la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal i altres empreses s'ha comprovat la validesa de la tecnologia. Ara, conjuntament amb Seat es buscarà millorar la seva eficiència i eficàcia.
D'altra banda, en el projecte Reciplac, s'aplicarà el mateix mètode per recuperar metalls com el coure, el pal·ladi o l'imant, present a les plaques de circuit imprès d'ordinadors. Aquesta nova línia es treballarà amb l'empresa Andròmines, de Barcelona, amb una àmplia experiència en la recollida i tractament de residus electrònics. A més, hi col·labora el centre Eurecat de Manresa per a la classificació i assajos de laboratori.