Responsables i membres de la Ruta del vi DO Pla de Bages han participat al primer Fòrum Internacional d'Enoturisme que ha tingut lloc en el marc de la Barcelona Wine Week, celebrada del 3 al 5 de febrer. El Fòrum ha estat un dels actes de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia i ha donat a conèixer projectes de referència mundial en l'àmbit de l'enoturisme, en cinc sessions temàtiques: una primera dedicada a la perspectiva internacional de l'enoturisme, i quatre sessions monogràfiques on s'han explicat les experiències de Burdeus, Porto, Geòrgia i la Xina, amb la participació d'una quinzena de ponents internacionals.
Per als membres de la Ruta del vi DO Pla de Bages, la participació al fòrum ha estat una bona oportunitat per conèixer què fan altres territoris i d'aquesta manera continuar treballant per impulsar l'enoturisme a la comarca del Bages. El reconeixement de Catalunya com a regió mundial de la gastronomia aquest any 2025 afavoreix l'aposta territorial per l'enoturisme, fomentant la promoció internacional, el turisme sostenible amb un model innovador i regeneratiu, la valoració del patrimoni cultural de la vinya i el vi i la col·laboració entre diferents sectors com el turisme, la cultura, l'hostaleria i l'agricultura.
Sortida al Penedès
També amb l'objectiu d'intercanviar coneixement amb altres destinacions enoturístiques, a finals de gener una vintena de membres de la Ruta van fer una sortida al Penedès, durant la qual van visitar diferents cellers i també el nou Museu de les Cultures del Vi a Catalunya, el Vinseum, inaugurat a finals del 2024 a Vilafranca del Penedès. Els participants també van poder fer la ruta urbana Petjades de vi que impulsa l'Ajuntament de Vilafranca. Els participants en aquesta activitat van ser cellers, restaurants, allotjaments, agents públics dels municipis amb més presència vitivinícola i representants tècnics i polítics de la Ruta.
Exemple per als cellers de Tremp
D'altra banda, els dies 25 i 26 de febrer, els cellers de la Ruta del vi DO Pla de Bages acolliran un viatge de familiarització per part dels cellers de Tremp, els quals s'estan estructurant a nivell enoturístic i tenen interès en conèixer la diversitat de cellers de la comarca, així com les accions de dinamització que porta a terme la Ruta del vi i la seva estructura de gestió. A més, es dona el cas que tots dos territoris són Geoparcs Mundials de la Unesco. Durant la visita, els cellers de Tremp visitaran els cellers Abadal, Celler Cooperatiu d'Artés, Oller del Mas, Entrebosc i Fargas-Fargas.
El conseller comarcal de Turisme i president del Geoparc de la Catalunya Central, Eduard Mata, considera que "és molt positiu establir bones sinèrgies i dinàmiques de col·laboració amb altres territoris amb iniciatives com aquests viatges de familiarització perquè ens permeten posar en valor la feina del nostre sector enoturístic, donar-lo a conèixer com a exemple de bones pràctiques, a la vegada que intercanviem opinions i teixim aliances amb altres establiments del sector a Catalunya, fomentant el sentiment de pertinença a la ruta".