Tomàquets amb gust català

La Fundació Alícia i la Fundació Miquel Agustí impulsen la recuperació de varietats tradicionals vegetals catalanes

Publicat el 18 de març de 2010 a les 15:06

Un dels horts de Sant Benet. Maria Alba Riu

La Fundació Alícia i la Fundació Miquel Agustí treballen en la recuperació de varietats tradicionals vegetals catalanes. L'objectiu és impulsar actuacions de recuperació, millora, transformació culinària i promoció de varietats tradicionals vegetals per aconseguir productes de la "màxima qualitat". L'acord estableix que Alícia avaluarà diverses varietats vegetals. De moment ha començat a fer-ho amb les diferents varietats de tomàquets i, més endavant, la intenció és fer "transformacions culinàries" de mongetes, ha avançat Francesc Casañas, director científic de la Fundació Miquel Agustí. Aquest dijous la Fundació Alícia i la Fundació Miquel Agustí han signat el conveni per seguir col·laborant.

Francesc Casañas, director científic de la Fundació Miquel Agustí, ha destacat que s'escullen aquelles varietats que són bones, és a dir, que tenen potencial gastronòmic i nutritiu. Els tomàquets són la primera de les varietats amb què han treballat ambdues fundacions.

Els cuiners d'Alícia ja han fet proves amb els tomàquets de penjar de la Fundació Miquel Agustí. Concretament, s'han elaborat sofregits, sopes, melmelades, tomàquet sec i pa amb tomàquet. Els professionals han avaluat les propietats organolèptiques d'aquests productes.

A més, s'ha treballat amb els calçots i la següent col·laboració que es vol fer, tal com han avançat des de la Fundació Miquel Agustí, seria transformar les mongetes. Segons marca el conveni també es cultivaran les varietats de tomàquets, mongetes i calçots que s'han obtingut de la Fundació Miquel Agustí als horts de demostració de la Fundació Alícia (horts de Sant Benet).

Les dues entitats organitzaran un seminari conjunt en què s'exposaran les necessitats respecte de les matèries primeres vegetals dels cuiners. Aquest intercanvi permetrà orientar els programes de millora genètica cap a l'obtenció de noves preparacions culinàries i amb millor valor nutricional. També s'obre la possibilitat, amb aquest acord, de dissenyar nous productes com ara conserves o semiconserves de tomàquet de penjar per preparar pa amb tomàquet o sofregits.

Els signants del conveni han mostrat la seva satisfacció per col·laborar en aquest projecte que suposa un pas "endavant" i han destacat la seva "transversalitat". El president de Caixa Manresa i de la Fundació Alícia, Manel Rosell, ha remarcat precisament que el projecte té "molt sentit".

La Fundació Alícia és un centre de recerca dedicat a la innovació tecnològica en cuina, a la difusió del patrimoni agroalimentari i gastronòmic, amb vocació social i obert al públic per promoure la bona alimentació. Carme Ruscalleda, Joan Roca o Ramon Freixa, entre altres grans xefs, avalen aquest projecte. De fet, Ferran Adrià és un dels principals assessors i president del consell assessor de la Fundació Alícia.