El projecte de recuperació de varietats autòctones de vinya de la Torre Lluvià de Manresa ha rebut el Premi Vinari de recuperació de vinya, en la gala del concurs de vins catalans. Aquest guardó posa en valor els anys de treball dedicats a la identificació i estudi de varietats tradicionals del Bages.
El projecte va començar l'any 2018 com a resultat de la col·laboració entre l'Ajuntament de Manresa, la Fundació Ampans i el Consell Regulador de la Denominació d'Origen Pla de Bages. L'objectiu principal era recuperar varietats tradicionals de vinya del territori i convertir els terrenys de la Torre Lluvià en un camp experimental. Aquest espai permetria investigar noves tècniques de cultiu i vinificació amb la voluntat d'oferir als cellers locals la possibilitat d'elaborar vins amb varietats pròpies i singulars.
L'Ajuntament de Manresa va cedir els terrenys a la Fundació Ampans, que treballa per generar oportunitats per a les persones amb discapacitat intel·lectual i en situació de vulnerabilitat, encarregant-li el cultiu i vinificació, i a la DO Pla de Bages, que s'ocupa de coordinar el projecte i proporcionar-ne l'assessorament tècnic, amb el suport de l'INCAVI. El procés de plantació de vinyes es va fer en dues fases: la primera el 2018, a la zona nord-est de la finca on també es van plantar ametllers i oliveres. I la segona el 2019, amb vinyes plantades al sector sud-est.
La DO Pla de Bages ha identificat més de 25 varietats autòctones, algunes de les quals es van trobar en vinyes antigues o en terrenys que fa dècades es dedicaven a la vinya. Aquesta diversitat és testimoni de la importància històrica de la viticultura a la comarca, que fa 150 anys comptava amb més de 28.000 hectàrees de vinya. Entre les varietats que es volen recuperar hi ha el turbat, la pansera, la malvasia manresana i el negrelló, algunes d'elles amb molt pocs ceps supervivents, fet que n'alenteix la recuperació.
Aquesta iniciativa busca convertir la finca en un espai agroecològic i cultural. El projecte no només pretén preservar el patrimoni agrícola i cultural del Bages, sinó també contribuir a impulsar el desenvolupament econòmic i turístic de la regió, enllaçant història, cultura i sostenibilitat.