Navàs acollirà divendres la presentació del llibre «El món rural. La cuina del cicle de l'any»

El llibre, editat pel segell santvicentí Farell edicions, ha estat escrit per Maria Estruch i il·lustrat per Núria Puigdellívol, totes dues de Sant Cugat del Racó

Vista parcial de la portada d'«El món rural. La cuina del cicle de l'any»
Vista parcial de la portada d'«El món rural. La cuina del cicle de l'any» | Farell
Redacció
23 de novembre de 2021, 15:35
Actualitzat: 15:49h
La biblioteca Josep Mas Carreras de Navàs acollirà el proper divendres a les 7 de la tarda la presentació del llibre El món rural. Cuina del cicle de l'any (Farell edicions), escrit per Maria Estruch i il·lustrat per Núria Puigdellívol. A banda de les autores, a la presentació hi intervindran l'alcalde de Navàs, Genís Rovira, i l'editor del llibre, Jordi Suades.

El món rural. Cuina del cicle de l'any vol donar a conèixer la cuina en el món rural. Com anava variant al llarg de l'any, així com els diversos oficis i treballs per assegurar la supervivència de les llars. Les menges s'adaptaven al temps i a la disponibilitat dels recursos, però també a la feina dels comensals. Els àpats anaven sempre lligats a les feines i les festes que marcaven el cicle de la vida: el Nadal, el Dijous Llarder i la Quaresma, la Pasqua, la transhumància, el segar i el batre, la festa major, la verema, Tots Sants... Era una cuina d'aprofitament, a foc lent, de xup-xup.

En el llibre, també s'hi troben excel·lents retrats vius de la vida quotidiana, així com els plats i les receptes, pas a pas, més escaients a cada temporada. I molts recursos culinaris: com fer conserves i confitures, fer pa de pagès, com s'elaboraven els formatges, l'oli d'oliva, el vi, els embotits, etc.

Finalment, es vol fer memòria dels nostres orígens, de la Catalunya rural, d'un conjunt de llegats transmesos durant generacions que no podem perdre, i que encara són molt útils.

Maria Estruch Subirana, autora del text
És mestra, postgraduada en Expressió Plàstica, doctorada en Filologia Catalana i catedràtica d'institut, a Sallent. Col·labora amb l'ICE de la UAB i de la UPC. És membre de Lacenet-Projectes Telemàtics, del Grup de Viver de literatura berguedana i coordinadora de ReviuGaià.

Ha publicat llibres de text de llengua i articles en revistes i llibres d'educació. També a Dovella i L'Erol, sobre poesia i etnografia. Ha escrit llibres de meteorologia popular, costums i tradicions, i un diccionari multimodal sobre la vinya i el vi (Mil veus de Bacus). El 2009 rebé el Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular i el 2014 el Premi Flama.

Núria Puigdellívol Estruch, il·lustradora dels dibuixos
Llicenciada en Veterinària de formació i professió. Dibuixant autodidacta. El 2008 rebé el Premi CIRIT per Remeis casolans per a bèsties i humans i el Premi Literari El gust per la lectura. Coautora del text i il·lustradora del llibre Gaià, t'estimo (2016). 

Farell Editors
Editorial de Sant Vicenç de Castellet, fundada el 1988, especialitzada en temes de cultura popular, natura, cuina tradicional i història.