La Torre Santa Caterina tindrà un mirador interior i l'Espai Quico Mestres llestos a final d'any

L'Ajuntament de Manresa anuncia la licitació de la restauració de la torre i la construcció de l'estructura que servirà per veure la ciutat des de la seva corona

Joan Calmet, Marc Aloy i Anna Crespo a l'interior de la Torre Santa Caterina
Joan Calmet, Marc Aloy i Anna Crespo a l'interior de la Torre Santa Caterina | Pere Fontanals
14 de febrer de 2023, 15:46
Actualitzat: 16:10h
L'Ajuntament de Manresa ha anunciat aquest dimarts la licitació dels treballs de restauració de la Torre Santa Caterina i de la construcció d'un mirador intern que permetrà veure la ciutat des d'una altura encara superior a l'actual. És previst que la setmana entrant s'obri el concurs públic per contractar l'empresa que durà a terme aquestes obres. De cara a primers d'estiu es farà l'adjudicació, i abans d'acabar l'any l'actuació hauria d'estar finalitzada, segons les previsions del govern municipal.

Els treballs permetran restaurar i consolidar l'edificació original, amb l'objectiu d'aturar-ne la degradació i de revertir les patologies que actualment l'afecten, tant per efectes climàtics, com d'òxid, com de vegetació. L'actuació també dotarà la torre d'un mirador al qual s'hi accedirà a través d'unes escales metàl·liques interiors que culminaran en una plataforma circular a la corona de la torre.

Així mateix, la torre quedarà neta d'elements externs com els que té actualment i només es mantindrà el pal de la bandera, que quedarà integrat a la nova estructura. Durant la intervenció es farà prospecció arqueològica a l'interior de la torre, ja que s'ha de foradar per fer els fonaments de l'estructura metàl·lica.

La presentació del projecte ha tingut lloc aquest dimarts a la mateixa torre a càrrec de l'alcalde, Marc Aloy, el regidor de Turisme, Joan Calmet, i la regidora de Cultura, Anna Crespo. La Torre Santa Catarina, declarada Bé Cultural d'Interès Nacional com a Monument Històric, té un important valor en el marc del Camí Ignasià com a entrada a la ciutat.

El projecte té un pressupost de 246.233 euros que es cobriran amb Next Generation i una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat, de manera que "l'Ajuntament no hi ha d'aportar recursos propis", ha aclarit Aloy.

El projecte s'inspira en una proposta que l'artista visual Marc Sellarès va fer el 2017, en la qual proposava una escala amb mirador a dins de la torre que en aquell moment no es va materialitzar per falta de pressupost, i que ara es pot portar a terme després d'haver-se ajustat tècnicament.
 

Previsualització del projecte. Foto: AjM


Complementària amb l'Espai Quico Mestres
Aquesta actuació es complementarà amb la creació de l'Espai Quico Mestres, a l'exterior de la fortificació, i que, segons ha indicat l'alcalde, "també està previst que es pugui finalitzar de cara a final d'any". El pressupost municipal 2023 té assignada la partida econòmica i actualment es troba en ajustament d'uns serrells abans de ser presentada a la Comissió de Patrimoni de la Catalunya Central perquè li doni el vist-i-plau, i pugui ser licitada.

L'Espai Quico Mestres serà un homenatge a l'urbanista i arquitecte manresà desaparegut el 2013, que envoltarà la torre amb una estructura que dibuixa una lletra Q, de Quico, i que s'ha dissenyat amb la voluntat que sigui un lloc d'interpretació de la ciutat i la comarca.

Una torre d'origen militar construïda el 1836
La Torre de Santa Caterina porta el nom del turó on se situa. D'origen militar, va ser construïda durant la primera guerra Carlina, el 1836. Gràcies a la seva situació geogràfica, és una de les principals referències visuals de la ciutat de Manresa. Forma part de la xarxa de punts d'interès de l'Anella Verda de Manresa i diversos dels seus recorreguts senyalitzats hi passen. La Torre de Santa Caterina és també la porta d'entrada a la ciutat del Camí Ignasià, l'indret per on Ignasi de Loiola va arribar a Manresa fa 500 anys.