Sant Vicenç de Castellet promou una consulta popular per canviar el nom de tres carrers del municipi

El plantejament és substituir el nom de tres carrers identificats amb el franquisme per tres noms de dona

Carrer Mestre Aubert de Sant Vicenç, un dels que canviarà de nom
Carrer Mestre Aubert de Sant Vicenç, un dels que canviarà de nom | GSV
Redacció
09 de març de 2023, 20:46
Actualitzat: 20:56h
En el marc dels actes de la Setmana de les Dones, l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet promou aquest mes de març una consulta popular per canviar el nom de tres carrers del municipi que s'identifiquen amb el franquisme.

En concret, es planteja substituir el nom dels carrers Mestre Aubert, Bisbe Perelló i Mossèn Joan Orriols per tres noms de dona d'una llista que ha estat proposada per les entitats feministes de la població amb l'acompanyament de l'Ajuntament amb la voluntat de fer visible i reconèixer la contribució de les dones a la història i a la cultura i avançar cap a la igualtat de gènere en la representació pública. El resultat de la consulta no serà vinculant, però l'equip de Govern es compromet a portar les tres propostes més votades al ple, que és l'òrgan que decideix el canvi de noms.
 

Xerrada divulgativa

El col·lectiu Memòria.cat oferirà una xerrada divulgativa a càrrec de persones expertes en memòria històrica el 21 de març a les 7 de la tarda. L'acte tindrà lloc a l'Auditori Maria Carme Grauvilardell. En el marc de la xerrada, es donarà a conèixer el motiu del canvi de nom dels carrers i s'explicarà l'origen de la nomenclatura franquista que actualment tenen. També es divulgarà la història i la trajectòria que hi ha darrera dels noms de dona proposats.
 

Sense tràmits administratius ni econòmics

L'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet recorda que el canvi de nom dels carrers no comporta haver de fer tràmits administratius ni econòmics per part del veïnat. En cas que el ple doni llum verda al canvi de noms, el consistori els notificarà al veïnatge, a l'Institut Nacional d'Estadística, al Cadastre, al Ministeri d'Hisenda, al Registre de la Propietat, a la Societat General de Correus i Telègrafs, a l'Organisme de Gestió Tributària, a les principals empreses subministradores de serveis (aigua, llum, gas i telèfon) i a les entitats bancàries amb oficina al municipi.

La consulta popular no referendària serà presencial. Les votacions es faran els dies 25, 30 i 31 de març. El primer dia a Tèxtil Montserrat i les altres dues jornades a la Biblioteca Municipal. La setmana vinent l'Ajuntament convocarà els veïns dels tres carrers a una reunió informativa al saló de plens per explicar-los els detalls de la consulta i resoldre'ls tots els dubtes que puguin tenir.