La Comunitat Islàmica del Bages inaugura una renovada mesquita Al Fath «oberta a tothom»

Les obres han tingut un cost total d'uns 700.000 euros, cobert totalment pels fidels: "Optem per marcar la nostra línia de treball"

Meriam Hajji Astitou ha conduït la inauguració de la mesquita Al Fath
Meriam Hajji Astitou ha conduït la inauguració de la mesquita Al Fath | Pere Fontanals
08 de juliol de 2023, 16:33
Actualitzat: 17:01h
La Comunitat Islàmica del Bages ha inaugurat aquest dissabte al matí l'adequació i ampliació de la mesquita Al Fath a la Fàbrica l'Aranya de Manresa amb una àmplia representació del teixit polític, social, confessional i, fins i tot, policial, i també de diversos consolats, de la Generalitat i de la Unió de Comunitats Islàmiques del Catalunya, que han assistit a un acte senzill que ha comptat amb diversos parlaments i un refrigeri posterior a base de pastes àrabs i sucs. Ha estat present a l'acte el cònsul del Marroc, i s'han excusat els cònsols del Paquistan i del Senegal.

Com ha destacat l'alcalde Marc Aloy, amb la inauguració de l'adequació i ampliació de la mesquita, "es normalitza administrativament la situació del centre de culte després de la primera inauguració, ara fa 19 anys, el 2004, amb l'alcalde Jordi Valls". Cal tenir en compte que des dels seus inicis la mesquita Al Fath va patir mancances adminitratives en els permisos degut a la singularitat de l'espai que ocupava a l'antiga Fàbrica l'Aranya que, en alguns moments, van fer planejar la possibilitat del seu trasllat. El 2017, per acord unànim del ple de Manresa, es va obrir una via per a la seva regulació, que anava lligada a l'adequació de l'espai per donar resposta a les mancances detectades. "Així doncs, avui és un dia de joia perquè no només inaugurem les obres, sinó que també normalitzem totalment la localització de l'emplaçament", ha destacat Aloy.

Les obres a la mesquita Al Fath de la via Sant Ignasi van començar a finals de 2017 i han tingut un cost total aproximat de 700.000 euros, "que ha estat cobert totalment amb aportacions dels fidels, sense cap suport extern", segons ha apuntat a NacióManresa el president de la Comunitat. "Un proverbi àrab diu que qui et dona una oliva et demana un litre d'oli", ha mostrat gràficament, "i la comunitat musulmana d'Al Fath ha optat per liderar els seus projectes i marcar la seva línia de treball".
 

Una mesquita "oberta a tothom"

Els musulmans de la comunitat estaven joïosos davant la inauguració de les millores a la mesquita, "no només perquè ens facilitarà la pràctica religiosa", ha apuntat Mohamed El Cadaoui, "sinó perquè també habilita espais per a l'estudi, per a l'atenció dels més petits, per a l'empoderament de les dones i per realitzar activitats culturals". Per això ha emfatitzat que la mesquita és "oberta a tothom". "Tenim la ferma convicció que hem de treballar de la mà amb altres confessions i cultures pel bé de Manresa", ha incidit El Cadaoui, qui ha destacat que més enllà de la faceta religiosa, la comunitat "té una visió i objectius de futur" per a la ciutat



El president de la Comunitat Islàmica del Bages, Abderrahim Hajji, ha destacat que la mesquita és i contuarà essent "un espai de diàleg interreligiós, per crear vincles amb les cultures de Manresa". Hajji ha remarcat que la comunitat continuarà participant en la vida quotidiana de la ciutat, "com hem fet amb Manresa 2022, el grup de diàleg intercultural o la Festa Intercultural". Hajji ha conclòs el seu parlament desitjant "pau, diàleg i convivència".

A banda d'Aloy, El Cadaoui i Hajji, també han intervingut el president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya, Mohamed El Ghaidouni; en representació del Bisbe de Vic, ho ha fet Mn. Josep Maria Riba; el cònsol del Regne del Marroc, Charif Cherkaoui, i el director general d'Afers Religiosos de la Generalitat, Carles Armengol. L'acte ha estat conduït per Meriam Hajji Astitou. Entremig s'ha fet una curta pregària.