Malestar entre els comerços pel fet que els bancs comencin a cobrar els ingressos de monedes

Algunes entitats bancàries ja apliquen una normativa europea que els permet cobrar per ingressar a partir de 50 monedes en el compte en concepte de "manipulació" | La UBIC considera que els bancs "aprofiten qualsevol escletxa" per cobrar

17 de febrer del 2018
Actualitzat a les 22:03h
Comerços a la plaça Major de Manresa
Comerços a la plaça Major de Manresa | Aina Font Torra
Els comerços de Manresa es mostren molestos davant de la nova normativa europea que obliga a les entitats bancàries a controlar l'autenticitat de les monedes i que, per tant, els dona una feina extra de manipulació que poden repercutir en el client que realitza l'ingrés. A més a més, aquesta manipulació comporta que l'ingrés es faci efectiu en el compte un cop realitzada l'operació de recompte, que pot ser al cap de 15 o 20 dies depenent de la quantitat ingressada.

"Vaig ingressar 700 euros en monedes d'euro i van tardar 20 dies a fer-me l'ingrés, i em van cobrar 17 euros en concepte de manipulació", explica un bar del Barri Antic. "No té cap mena de sentit que et cobrin per fer un ingrés en el teu compte", explica Toni Daura, vicepresident de la UBIC. "De fet cobren per una feina que acabem fent el comerç, que és retornar el canvi petit al ciutadà, amb la molèstia que ens suposa haver de fer cua per anar-lo a buscar a l’oficina", s'exclama.

Malgrat que generalment l'operació que realitzen els comerços amb els bancs és la contrària, o sigui, anar a demanar canvi, "hi ha alguns negocis que sí que generen més moneda que la que gasten, com els forns o els que tenen màquines expenedores" o altres als quals la tecnologia els ha fet canviar el funcionament, "actualment les màquines escurabutxaques ja accepten bitllets i per tant fa que els bars tinguin sobrants de moneda".

"A més a més", afegeix Daura, "no compto que la feina de manipulació sigui tanta, ja que hi ha tecnologia suficient com per triar la moneda de curs de la que no ho és de manera efectiva i ràpida".

Els bancs ho justifiquen en la feina de manipulació que els suposa

Les entitats bancàries consultades per NacióManresa confirmen que existeix una nova normativa europea "que ens obliga a comprovar l'autenticitat de totes i cadascuna de les monedes, fet que ens comporta una feina de manipulació molt més gran". Abans s'acceptaven els cartutxos, però ara han de recollir el canvi en bosses de 50 unitats, totes del mateix import.

Les entitats consultades -CaixaBank, BBVA i BancSabadell- han advertit, però que, generalment no s'aplica el cobrament al que tenen dret. "Per norma, fins a 50 monedes es compten i comproven a la mateixa oficina i es realitza l'ingrés sense com fins", expliquen des del BBVA, "però quan la quantitat és més elevada s'ha d'enviar a la central" i per tant l'ingrés al compte corrent es fa "passats uns dies".

Quant al cobrament, totes tres entitats coincideixen a assenyalar que "generalment no es cobra", però també reconeixen que "en algun cas s'hagi cobrat alguna dipòsit de monedes". A Banc de Sabadell expliquen que només es cobra "en casos molt excepcionals", com és el cas de clients que generen tanta quantitat de monedes "que requereixen d'un furgó blindat per al seu transport a la central, però en aquest cas es cobra més pel furgó que per la manipulació". "També podria ser que un client tingués un compte corrent pràcticament inoperatiu i hi volgués fer un ingrés d'aquest tipus, potser llavors sí que els cobraríem", afegeix.

Tarifes

La normativa dona llibertat als bancs a l'hora d'aplicar la tarifa per aquesta manipulació. CaixaBank, per exemple, apliquen una fórmula algorítmica que té en compte el valor de l'ingrés, el pes de les bosses i la quantitat de monedes. A BancSabadell només es té en compte la quantitat de monedes ingressades.

Malgrat que l'aplicació d'aquestes tarifes només es dona per a casos excepcionals, les entitats consultades no han volgut assegurar que en el futur es pugui anar aplicant gradualment.