El CACiS de Calders presenta el projecte «Infusionant el territori en la rosada» de Míriam Martínez Guirao

L'artista convidarà divendres a fer una ruta botànica de l'aigua a l'entorn del Forn de la Calç i conèixer les plantes i el seu tractament entre mostres d'art

Míriam Martínez Guirao proposa conèixer la recol·lecció i assecat de plantes silvestres
Míriam Martínez Guirao proposa conèixer la recol·lecció i assecat de plantes silvestres | CACiS
Redacció
23 de juliol del 2024
Actualitzat el 25 de juliol a les 16:47h

El Centre d'Art Contemporani i Sostenibilitat (CACiS) del Forn de la Calç, a Calders, acollirà divendres la presentació del projecte Infusionant el territori en la rosada, de Míriam Martínez Guirao, que ha estat seleccionat a la convocatòria 2024 del programa de residència per a l'estudi, recerca, creació d'art i ciència, ecosistemes líquids, dins la modalitat de biodiversitat educativa.

Míriam Martínez Guirao ajuda a aprendre sobre les plantes de lloc, els cicles de la lluna, el procés de recol·lecció i assecat de les plantes de manera tradicional… per descobrir les plantes més característiques del lloc, les que s'han il·lustrat amb les seves mateixes coccions, que es va recollir des del solstici a Sant Joan. L'artista convida a fer una ruta botànica de l'aigua, itinerari de reflexió i diàleg sobre el projecte que presenta.

A les 7 de la tarda, els visitants sortiran a passejar per a trobar-se amb l'entorn natural que l'artista ha transitat durant aquesta residència. Ella parlarà de quin ha estat el motiu de la selecció i tria de cadascuna de les plantes, de les seves qualitats, i de com és que altres plantes es van quedar fora. En el trajecte, es dialogarà amb Ana María García, fitoterapeuta que ha acompanyat l'artista en aquest procés d'alquímia botànica.

Mostrant la petjada de la sequera

A les 8 es pararà a la baixada del Torrent dels Tapies per a veure l'acció efímera Empremtes de sequera de Lia Robledo, artista performer i resident a CACiS. Al cor de Catalunya, la sequera ha deixat la seva empremta indeleble en el paisatge. Aquest fenomen no només afecta el subministrament d'aigua, sinó que també simbolitza la fragilitat del nostre ecosistema i la urgència d'una resposta col·lectiva. En aquest espai natural, un cop ple de vida i d'aigua, els solcs ara jeuen buits, deixant un testimoni mut de la crisi hídrica. Empremtes de sequera és una instal·lació que busca visibilitzar i reflexionar sobre l'absència de l'aigua i les seves conseqüències.

L'obra consistirà en una intervenció directa en els solcs on hauria de fluir l'aigua. En lloc d'aigua, aquests solcs seran omplerts amb una barreja d'argila i aigua, deixada assecar al sol fins que s'esquerda, simbolitzant la sequera i la manca de vida. Aquest contrast visual i tangible entre el que hauria de ser i el que és realment convida els espectadors a caminar al costat d'aquests solcs, a sentir l'absència de l'aigua i a reflexionar sobre el seu paper en la conservació d'aquest recurs tan preuat.

Degustació d'infusió a la tornada

A 2/4 de 9 del vespre, es tornarà al centre per fer la degustació de la infusió de les plantes més destacades de l'entorn de CACiS. A través d'un acte ritual, Míriam Martínez Guirao proposarà la degustació de la infusió de set plantes que va recollir des del solstici al dia de Sant Joan. Aquestes plantes mostren la riquesa d'aquest enclavament natural a través de les seves aromes, de les seves qualitats i el seu sabor.

El públic assistent podrà degustar la infusió resultant de l'estudi i selecció de les plantes de l'entorn del centre i que identificarà el sabor de CACiS de manera única.

Arxivat a