La Coral Escriny estrenarà al Concert de Nadal la composició «Tríptic de l'any» de Carles Prat

La formació que dirigeix Marc Reguant proposarà un concert amb nou peces de compositors catalans contemporanis a banda de l'estrena

Darrer assaig general de la Coral Escriny, amb la presència de Carles Prat, Marc Reguant i Mònica Ramírez
Darrer assaig general de la Coral Escriny, amb la presència de Carles Prat, Marc Reguant i Mònica Ramírez | Coral Escriny
Redacció
23 de desembre de 2024, 15:00
Actualitzat: 24 de desembre, 12:16h

La Coral Escriny de Santpedor arribarà al 56è Concert de Nadal amb l'estrena d'una composició que ha fet el compositor d'Igualada Carles Prat expressament per al cor de Santpedor. Es tracta d'una composició de gairebé quinze minuts de poemes i textos de Joan Maragall que repassa les quatre estacions de l'any i que porta per títol Tríptic de l'any. El cor de Santpedor tancarà amb aquest concert un any ple de reptes musicals que ha comportat actuacions al Palau de la Música, a Luxemburg i un intercanvi amb un cor del País Basc.

Ha estat un any intens i es tanca en un dels moments àlgids de l'Escriny amb el concert de Nadal. El cor que dirigeix Marc Reguant no ha faltat mai a la cita, ni tan sols en els anys de restriccions per la pandèmia. Enguany, se celebra el 56è concert de Nadal. Ho fa amb un programa deliciós format íntegrament per peces de compositors catalans contemporanis. El concert que porta per títol Foc amb llum de lluna inclou l'estrena mundial de l'obra Tríptic de l'any, composta per Carles Prat Vives expressament per a la Coral Escriny, sobre un text de Joan Maragall. Serà el plat fort del concert que contempla també la interpretació d'obres d'Albert Guinovart, Josep Ollé i Sabaté, Irene Plass i Josep Vila i Casañas.

En aquest concert, el cor comptarà amb l'acompanyament a piano de Mònica Ramírez.

El concert de Nadal es farà el 25 de desembre a les 9 del vespre a l'Auditori del Convent de Sant Francesc a Santpedor i es repetirà l'11 de gener, dissabte, a les 7 de la tarda al mateix espai. A hores d'ara ja s'han exhaurit les entrades per als dos concerts

Un inici de curs trepidant

El cor ha tingut un inici de curs ple de reptes amb la participació amb el cant d'Els Segadors a l'acte institucional de la Diada de Catalunya que es va retransmetre per TV3 i la visita a Luxemburg el passat mes de novembre en un concert organitzat pel Centre Català de Luxemburg en el marc dels actes de commemoració del bicentenari del naixement de Josep Anselm Clavé, amb el suport de l'Institut Ramon Llull i de l'Ambaixada Espanyola a Luxemburg.

El concert de Nadal tanca també un any que havia començat amb reptes importants. Abans d'estiu, el cor va participar al programa Xarxa Coral de l'Orfeó Català, fet que el va portar a actuar al Palau de la Música amb diferents peces del seu repertori i també de l'obra Illa inaudita on va comptar amb l'acompanyament al piano de l'autor de l'obra, el compositor Manel Camp.

Carles Prat Vives, compositor

El compositor igualadí Carles Prat (1985) es va iniciar en la música de petit, després de quatre anys a l'Escolania de Montserrat i dels estudis de grau mitjà a l'Escola Municipal de Música d'Igualada va cursar els estudis de Superior de Cant Clàssic a l'Escola Superior de Música de Catalunya amb els professors Francesc Garrigosa i Mireia Pintó.

El 2011 finalitzà el Master d'òpera a la Hochschule für Musik und Tanzt Köln amb el professor Josef Protschka. La seva principal dedicació és el cant, però paral·lelament també va realitzar estudis de composició amb la professora Concepció Ramió i d'instrumentació amb Albert Guinovart.

Les seves obres abarquen diferents estils i tot tipus de formacions. Des d'obres per a instrument solista, obres per a grup de cambra, per a orquestra, per a cor, orgue, cobla i també per a instruments tradicionals.

Ha rebut nombrosos reconeixements en concursos arreu del territori estatal que constaten la bona projecció de la seva obra i el futur prometedor del jove compositor.

El director, Marc Reguant Vila

Nascut a Santpedor, comença els estudis musicals a l'Escola Municipal de Música de Santpedor i els continua al Conservatori Municipal de Música de Manresa on obté el grau professional de música amb l'especialitat de clarinet amb el professor Joan Plaja i rep el premi Mestre Blanch de final de grau professional.

Va fer els estudis superiors de música a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMuC) i també va continuar la seva formació vocal amb Carles Farreras, Elisenda Durà i, actualment, amb Natasha Tupin. Forma part de diverses formacions cambrístiques, corals i orquestrals entre les quals en destaquen ARSinNOVA Cor de Cambra, el Cor Madrigal i el Cor Ibercamera. En el camp de la direcció coral ha seguit diversos cursos de la FCEC, el Curso de Dirección Coral de Segovia i a l'ESMuC amb Josep Vila i Casañas.

Dirigeix la Coral Escriny des del setembre de 2009. Dirigeix també des de la seva fundació l'any 2016 el Cor de Teies - cor de noies de Santpedor. Compagina la seva activitat com a intèrpret i director amb la docència a l'Escola Municipal de Música d'Artés, de la qual n'és el director.

Programa del 56è Concert de Nadal de l'Escriny

  • Al principi era el vent. Josep Ollé i Sabaté - Text: Enric Casasses
  • Cançó de faroner. Josep Vila i Casañas - Text: Miquel Desclot
  • El mariner. Popular Catalana - Harm: Irene Plass
  • El testament d'Amèlia. Popular catalana - Harm: Albert Guinovart
  • Margarideta. Popular catalana - Harm: Albert Guinovart
  • Prova el fred de fer-se etern. Josep Ollé i Sabaté - Text: Joan Maragall
  • El dimoni escuat. Popular catalana - Harm: Josep Vila i Casañas
  • El petit vailet. Popular catalana - Harm: Albert Guinovart
  • Les bèsties del naixement. Popular catalana - Harm: Albert Guinovart
  • Tríptic de l'any. Carles Prat Vives - Text: Joan Maragall