L'Ajuntament de Sant Joan aconsegueix més de 315.000 euros en diverses subvencions de la Diputació

L'important augment de recursos obtinguts és fruit de la major proactivitat en la cerca de finançament extern i la bona puntuació que han tingut molts projectes

Imatge d'arxiu d'un ple de sant Joan de Vilatorrada
Imatge d'arxiu d'un ple de sant Joan de Vilatorrada | AjSJV
Redacció
23 de juliol de 2024, 16:25

L'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada porta obtinguts durant aquest any 315.077,46 euros en subvencions de la Diputació de Barcelona provinents majoritàriament de convocatòries de caràcter competitiu del Catàleg de Serveis que s'ofereixen als ajuntaments anualment. La xifra d'ajuts obtinguts representa un augment respecte l'any 2023, de 239.000 euros, any en el que en les mateixes convocatòries es van obtenir 76.488 euros. En proporció, durant el primer semestre es reben de Diputació prop de 30 euros per habitant, mentre que el 2023 representaven 7 euros per càpita. 

A banda dels recursos provinents del Catàleg de Serveis cal sumar dos importants fons de prestació obtinguts. D'una banda, pel Programa General d'Inversions s'obtenen 749.668 euros i pel Programa de Millora d'Abastament d'Aigua, 336.000 euros. En total, sumant aquests dos fons, durant el primer semestre de 2024 Sant Joan ha obtingut de la Diputació, 1.400.000 euros, el que representen 128 euros per habitant. 

L'alcalde Jordi Solernou es mostra satisfet dels recursos obtinguts i afirma que "permet assegurar recursos per començar a tirar endavant molts dels projectes i accions que formen part de l'acord de govern". El balanç de subvencions obtingudes de la institució supramunicipal s'ha dut a terme després que ja hagin quedat resolts la gran majoria de recursos del Catàleg de Serveis. 

Bona part dels recursos obtinguts per part de la Diputació de Barcelona requereixen de sol·licitud prèvia i de la presentació de projectes que són valorats i puntuats de manera competitiva amb altres ajuntaments fins a esgotar el pressupost. Així, al Catàleg de recursos de 2024 s'han presentat projectes per valor de 768.454 euros. L'any 2023 a la mateixa convocatòria anual es van presentar projectes per valor de 321.053 euros. Per a la regidora d'Hisenda i Serveis Interns, Núria València, "aquest important augment és gràcies a que l'Ajuntament ha estat més proactiu a l'hora de presentar projectes, per valor de més del doble que l'any passat. Tenim molt clar que volem aprofitar totes les oportunitats i no deixar-ne escapar. Assolir més recursos permet que part dels projectes es cobreixin amb finançament extern i no amb més esforç dels veïns i veïnes". A més, València també ha volgut agrair a l'equip tècnic de l'Ajuntament l'esforç en la redacció dels projectes impulsats i proposats pels regidors i regidores de l'equip de govern. 

Per temes, de les que han requerit sol·licitud, les que concentren major part de subvencions obtingudes i que representen una millora més important són de promoció econòmica que obté una subvenció de 140.000 euros; a esports es multiplica per dotze, passant de 1.000 a 12.000; en el cas de participació ciutadana es passa de no disposar de subvenció a 13.000 euros; medi ambient de 2.600 a 9.000 euros; i educació experimenta també un fort augment passant de 26.000 a 40.000 euros. 

A banda dels ajuts econòmics, l'Ajuntament ha obtingut també disset ajuts tècnics en els que la Diputació prestarà servei directament a l'Ajuntament. Entre d'altres en destaquen l'elaboració d'un Pla de revitalització per als barris Costa Rodona, i Sector Llobet amb el que s'obtindrà una estratègia i projectes per millorar l'accessibilitat, l'espai públic i dinamització. En l'àmbit d'infància i joventut s'ha obtingut suport tècnic per a l'elaboració d'un Protocol d'atenció davant el consum de drogues i ús problemàtic de pantalles, que establirà mecanismes de compartits d'actuació dels diversos serveis. Finalment, en l'àmbit del medi ambient, s'ha obtingut suport tècnic per elaborar un projecte educatiu conjunt amb escoles, entitats i ciutadania, vinculat al Bosquet de Sant Joan impulsat conjuntament amb el col·lectiu Voluntàries Mediambientals. Així mateix, conjuntament amb les escoles es tirarà endavant el projecte comunitats energètiques escolars, que pretén sensibilitzar i generar un estalvi en el consum d'energia que repercutirà directament en el centres.