El ple ordinari de l'Ajuntament de Santpedor de febrer celebrat aquest dimarts aprovava per unanimitat la sol·licitud de pròrroga per a l'any 2026 del conveni entre el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de 30 places públiques i 2 places per a centre de dia de la residència Can Jorba. La pròrroga arriba després que a finals de 2023, el servei de Can Jorba passés de 27 a 30 places públiques per a la residència i, a més, afegís dues places públiques com a centre de dia. Les places públiques són per a persones que no disposen dels recursos econòmics necessaris per assumir el cost d'aquest servei.
En aquesta sessió també es va aprovar de forma definitiva el pressupost de 2025 i les bases d'execució i plantilla de personal de l'Ajuntament de Santpedor. Es desestimaven així les al·legacions presentades per una persona particular que demanava una partida pressupostària específica per a la consulta no referendària a la pregunta “Estàs d'acord que Santpedor necessita un CAP en un sol edifici que cobreixi les necessitats com àrea Bàsica de Salut” i per la tramitació de les cessions de terrenys del CAP. L'al·legació es va desestimar perquè a l'elaboració del pressupost aprovat inicialment es va preveure consignació pressupostària suficient per les despeses previstes l'any 2025 tant per la realització de la consulta no referendària com altres tramitacions relacionades amb la cessió de terrenys per part de l'Ajuntament per la construcció d'un nou CAP. Tot això d'acord amb l'informe tècnic emès on s'exposa que hi ha una partida de 27.600 euros per a participació ciutadana i 41.200 euros per a la protecció de la salubritat pública. El pressupost definitiu es va aprovar amb 7 vots a favor per part d'ERC i SxS, i 5 vots en contra per part de SEAM i de la CUP.
Dues mocions aprovades i una tercera que no va prosperar
El ple ordinari de febrer va tractar tres dictàmens més i tres mocions, en una sessió que va durar gairebé tres hores i mitja.
Els regidors van aprovar per unanimitat la moció per a un preu de transport escolar just davant l'increment desmesurat de preus, que reforça la moció ja aprovada al ple de gener de 2025 del Consell Comarcal del Bages. La moció reclama a la Generalitat que s'implementin els mecanismes necessaris per a l'establiment d'un preu just per la prestació del servei de transport escolar per a la nostra comarca i perquè rebutgi un augment de preus abusius. La moció també demana a la Generalitat que aporti més recursos per garantir la prestació del servei de transport escolar no obligatori a la comarca i alleugerir la càrrega econòmica que han d'assumir els municipis del Bages.
També va prosperar la moció en suport a La Bressola i en defensa del català presentada pel grup municipal CUP-Amunt amb esmenes del grup municipal d'ERC. La moció esmenada defensa, entre altres, la immersió lingüística com a model d'èxit en la transmissió i normalització del català al conjunt dels Països Catalans i proposa una donació econòmica de 1.500 euros aquest 2025 de forma extraordinària i d'una donació de 500 euros durant quatre anys a l'Associació d'Amics de La Bressola. La proposta també vol promoure una campanya informativa de sensibilització a Santpedor i instar a la resta d'institucions que donin el seu suport de la mateixa manera. Els proposants de la moció van mostrar la seva sorpresa pel fet que ERC plantegés a última hora rebaixar l'aportació de 2.500 a 1.500 euros i acotés a quatre anys l'aportació, a l'associació, quan en la moció inicial no hi havia límit. Primer es va votar incorporar les esmenes, que van rebre 7 vots a favor per part d'ERC i SxS, 2 vots en contra per part de la CUP i 3 abstencions per part de SEAM. Seguidament, es va aprovar la moció que va prosperar amb 7 vots a favor per part d'ERC i SxS i 5 abstencions per part de SEAM i la CUP.
No va prosperar, en canvi, la moció per millores en algunes problemàtiques de les piscines municipals de Santpedor presentada pel grup municipal de SEAM. La moció va rebre un advertiment de legalitat per part de secretaria i intervenció per la impossibilitat legal de poder aplicar una bonificació dels abonaments als veïns de Santpedor, tal com plantejava la proposta. La moció també demanava, entre altres, revisar l'aforament, instaurar una figura per controlar la seguretat de les instal·lacions en la propera licitació i habilitar una zona amb ombra a prop dels vasos de les piscines per a persones amb mobilitat reduïda.
Va rebre 3 vots a favor per part de SEAM, 7 vots en contra per part d'ERC i SxS i 2 abstencions per part de la CUP.
Altres temes del ple
El plenari va aprovar la segona i última pròrroga del contracte del servei de neteja dels edificis de titularitat municipal de l'Ajuntament de Santpedor amb 10 vots a favor per part d'ERC, SxS i SEAM i 2 en contra per part de la CUP.
També va aprovar per unanimitat la concessió de dret funerari sobre nínxol 895 a 50 anys del cementiri municipal.
El dictamen per a l'aprovació dels reconeixements extrajudicials de crèdit va rebre 7 vots a favor per part d'ERC i SxS i 5 vots en contra per part de SEAM i la CUP. Es van traslladar al ple els pagaments de l'actuació de dansa del Santpedor en Flor de 2024 per 975 euros, la gestió de residus de l'abocador d'octubre i novembre de 2024 per 4.430,05 euros i la direcció i coordinació del Festival Test 2024 per 2.541 euros.
L'ordre del dia del ple incloïa la donació a compte de l'informe d'avaluació del compliment dels objectius de la Llei Orgànica 2/2012 en el quart trimestre de 2024 per a l'estabilitat pressupostària i la sostenibilitat financera. L'equip de govern es va sotmetre al control i fiscalització dels acords adoptats per la Junta de Govern Local i Resolucions d'Alcaldia i va respondre precs i preguntes que van formular els regidors i regidores de l'oposició.