L'alcalde de Sant Fruitós respon, ara, sobre la seva relació amb la Federació de Caça

Confirma que va ser-ne gerent entre les dues darreres Fires del Caçador, que han rebut subvencions més de deu vegades superiors a les anteriors edicions

Joan Carles Batanés llança petons des del balcó de l'Ajuntament en una imatge de 2020 poc abans de la moció de censura
Joan Carles Batanés llança petons des del balcó de l'Ajuntament en una imatge de 2020 poc abans de la moció de censura | Nia Escolà / ACN
22 de juny del 2024
Actualitzat el 25 de juny a les 7:56h

Després que NacióManresa fes públic que l'alcalde de Sant Fruitós de Bages havia estat gerent de la Federació Catalana de Caça entre les dues darreres edicions de la Fira del Caçador, la de 2019 i la del proper 30 de juny d'enguany, Joan Carles Batanés ha pres dues decisions respecte al diari. Per una banda ha retirat la campanya publicitària de la Festa Major que havia de començar el proper dilluns, i per l'altra ha respost finalment la notícia amb una nota de premsa, una resposta que no va voler donar quan el diari s'hi va dirigir mentre elaborava la peça.

En la seva resposta, Batanés confirma que va ser gerent de la Federació Catalana de Caça, però afirma que no ho era ni quan es va celebrar la Fira del Caçador de 2019, ni en l'actual, les dues que han rebut subvencions directes de 8.000 euros. La informació de NacióManresa ja aclaria aquest extrem quan deia que Batanés havia estat nomenat gerent la primavera de 2022 i que actualment ja no ho era. L'alcalde va ser gerent quan era a l'oposició de l'Ajuntament, a l'entorn de les dues últimes edicions de la Fira, en què la subvenció de l'Ajuntament va multiplicar per més de deu la seva aportació.

Un altre dels apunts que vol aclarir la resposta de Batanés als mitjans és que la subvenció no es va multiplicar per dotze, com deia la notícia, dels 800 euros inicials per a l'edició de 2020, als 9.800 euros de l'edició d'enguany, "perquè aquest 2024 la subvenció ha estat, finalment, de 8.000 euros". NacióManresa va apuntar una subvenció de 9.800 euros perquè, en el pressupost municipal de 2024, la Societat de Caçadors de Sant Fruitós tenia assignada una partida per subvenció nominal d'aquesta quantitat. Si finalment la subvenció ha estat de 8.000 euros, "només" multiplica per deu la subvenció inicial de 2019, però multiplica gairebé per quinze l'anterior, la de 2018, en què la subvenció havia estat de 550 euros.

El 2019, la Societat de Caçadors de Sant Fruitós va rebre inicialment una subvenció directa de 800 euros, que va ser signada per ambdues parts el mes de marc, El maig d'aquell mateix any, però, pocs dies després de les eleccions que va guanyar la formació de Batanés, Gent fent Poble, però sense majoria suficient, Ajuntament i Societat van córrer a formalitzar un conveni segons el qual el consistori subvencionava l'entitat amb 8.000 euros, malgrat que dos mesos abans li havia assignat una primera subvenció per una desena part de l'import, i ja n'havia cobrat un 80%, o sigui, 640 euros. Cert és que un any després, el 2020, l'Ajuntament va instar la Societat a retornar aquest import de la primera subvenció.

Finalment, en la seva resposta, Batanés justifica el fet de passar d'una subvenció nominal de 550 euros el 2018 a una de 8.000 el 2019, import que s'ha repetit aquest 2024, en el fet que en les primeres cinc edicions de la Fira del Caçador, l'Ajuntament, a part de l'import de la subvenció, es feia càrrec del pagament directe de moltes despeses relacionades amb l'esdeveniment, i que el 2019 van voler regularitzar-lo "per guanyar en transparència".

L'any 2022, després de la pandèmia i ja amb la republicana Àdria Mazcuñán a l'alcaldia després de guanyar la moció de censura, el nou govern municipal va reservar en el pressupost una subvenció directa per a la Societat de Caçadors de 2.400 euros, encara molt alta, però significativament més baixa que els 8.000 euros de l'edició anterior. La Societat de Caçadors no va exercir el dret a cobrar la subvenció i no va organitzar la Fira del Caçador de Sant Fruitós. Coincideix que precisament el 2022 va ser l'any en què Batanés va entrar a la gerència de la Federació Catalana de Caça, un càrrec professionalitzat.

Com que el 2022 la Societat de Caçadors no va executar la subvenció nominal a l'Ajuntament, un any després el govern d'ERC, Junts i el PSC ja no van reservar-li cap partida pressupostària. Es va limitar a crear l'assignació per 1 euro, per si calia fer una modificació de crèdit per atendre un possible canvi de criteri de la Societat de Caçadors, que no es va produir. La Fira del Caçador es reprèn aquest 2024, ja amb Batanés de nou a l'alcaldia i amb una nova subvenció de 8.000 euros, després de quatre anys sense celebrar-se -el de la Covid i els tres del govern municipal d'ERC, Junts i el PSC-.

Cal recordar que enguany s'ha generat un important rebuig al municipi per la quantia de la subvenció que reb la Societat de Caçadors, la segona més alta, només per darrere de la que reb l'ASFE, que és anual i per a una vintena llarga d'equips.