El govern de Manresa demana als pobles veïns de Sant Fruitós que s'oposin al Portal de l'Agulla

El regidor Marc Aloy, respon una pregunta de la CUP al ple, assegurant que Manresa prepara un informe en contra del projecte que presentarà a Territori i Sostenibilitat | Batanés afirma que cal intentar veure el projecte "com una oportunitat feta amb seny" i que retirar-lo aniria "en contra de la democràcia"

Pla general dels terrenys on es vol ubicar el projecte Portal de l'Agulla
Pla general dels terrenys on es vol ubicar el projecte Portal de l'Agulla | Estefania Escolà
Pere Fontanals/Estefania Escolà
19 de febrer del 2016
Actualitzat el 08 d'abril a les 10:56h
El regidor de Planejament i Projectes urbans i Entorn Natural, Marc Aloy, va demanar a les forces polítiques de Manresa que tenen representants a Sant Fruitós i als seu pobles veïns, que facin pública la seva oposició al projecte del Portal de l'Agulla que preveu un hotel, un restaurant de menjar ràpid, una gasolinera i un aparcament per a camions a l'entrada oest del parc.

Aloy va fer aquesta demanda en el ple de l'Ajuntament de Manresa en resposta a una bateria de preguntes del grup municipal de la CUP sobre l'actitut del govern municipal davant l'aprovació inicial d'aquest projecte per part de l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages. El regidor va explicar al ple que, com a municipi limítrof al projecte, els tècnics de l'Ajuntament de Manresa estan treballant en un informe que presentaran al departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat en contra del Portal de l'Agulla abans del 14 de març que és quan expira el termini per presentar-lo.

Per la seva part, segons informa l'ACN, l'alcalde de Sant Fruitós de Bages, Joan Carles Batanés, rebutja la possibilitat de retirar el projecte ja que aniria "en contra de la democràcia que volem projectar com administració". Batanés ha dit que cal intentar veure el projecte "com una oportunitat feta amb seny". "No s'hi val tot, però tampoc s'hi val dir que no perquè no. Les coses han de ser treballades i raonades perquè sigui un projecte que aporti per a tothom", ha afegit. 

En aquest sentit, l'alcalde ha justificat la mesura en el fet que "en un moment en què estem escassos d'iniciatives, jo crec que l'Ajuntament ha actuat molt bé en el sentit que hem donat tràmit i audiència pública a la proposta d'un privat".

En el ple de l'Ajuntament de Manresa, el Portal de l'Agulla proposat per Sant Fruitós no només va sortir a l'apartat de pregs i preguntes. En el debat de la moció de suport a la Declaració de Sant Sadurní d'Anoia per a la renovació del compromís local per al desenvolupament sostenible de la lluita contra el canvi climàtic, el president del grup municipal de la CUP, Jordi Masdeu, va posar com a exemple d'un model de desenvolupament especulatiu i contrari a la sostenibilitat.

Un projecte que molesta a tothom

Una societat barcelonina vol promoure la construcció d'un hotel amb restaurant i una benzinera amb botiga en un solar de poc més d'una hectàrea a tocar del Parc de l'Agulla, al terme municipal de Sant Fruitós de Bages. Tot i que el projecte, anomenat Portal de l'Agulla, encara és molt embrionari, ja ha despertat l'enuig de diversos grups polítics com la CUP, ERC i PSC, i l'oposició frontal d'entitats ecologistes com Meandre, que denuncia que la iniciativa es vol construir en un sòl no urbanitzable i en un espai amb un gran valor paisatgístic i de lleure. De la seva banda, l'Ajuntament de Sant Fruitós encara no vol valorar el projecte i es limita a dir que, de moment, només ha complert amb la legalitat.

El projecte Portal de l'Agulla és una iniciativa de la societat Moncal 1941, amb seu a Barcelona. La idea de l'empresa, propietària dels terrenys, és construir-hi un hotel d'una trentena d'habitacions i un restaurant, a més d'una gasolinera amb botiga. D'aquesta manera, aprofitaria la proximitat de l'espai amb l'Eix Transversal per treure un rendiment econòmic dels vehicles que hi circulen. 

El projecte es construiria en un solar ubicat just davant de l'entrada del Parc de l'Agulla, un espai de lleure situat als afores de Manresa, entre la capital del Bages, Santpedor i Sant Fruitós. Per això, la iniciativa no ha estat absenta de polèmica i ha despertat les queixes de diversos grups polítics –com la CUP, ERC i PSC Manresa- i entitats ecologistes com Meandre, que s'oposa frontalment al projecte. 

Els ecologistes argumenten que es vol construir en un sol no urbanitzable i en una zona molt sensible des del punt de vista mediambiental. El seu president, Ignasi Cebrian, ha explicat que, per a l'entitat, el desenvolupament del Parc de l'Agulla és un projecte estratègic i, en aquest sentit, ha dit que es tracta "d'un espai que lliga les hortes del Bages amb un gran valor mediambiental". 

Meandre demana la retirada del projecte perquè defensa que cal preservar els valors del Parc de l'Agulla, "un espai on la gent ve a estar tranquil i a gaudir del paisatge i no es tracta de venir aquí i trobar-te una benzinera, amb circulació de camions i una carretera hiperfreqüentada per vehicles". L'entitat espera que el projecte no es tiri endavant i s'aturi "el més aviat possible". En aquest sentit, ja ha presentat al·legacions davant del departament de Territori i Sostenibilitat.