El PSC preveu que Junyent apujarà taxes i impostos en els dos últims anys de mandat

El president dels socialistes manresans, Felip González, fa un contra-balanç de mig mandat després del que va fer l'alcalde fa una setmana

Felip González durant el seu balanç de mig mandat a Manresa
Felip González durant el seu balanç de mig mandat a Manresa | Pere Fontanals
27 de juny del 2017
Actualitzat el 28 de juny a les 0:08h
El president del grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Manresa, Felip González, és conscient que des d'un punt de vista estricament electoral, la seva participació a la PAHC li resta vots, més que no pas n'hi suma, i que si s'hagués trobat amb un Vermellgate sent alcalde "no hagués esperat quatre dies a destituir-ne el responsable si realment li hagués perdut la confiança". El socialista també ha previst un increment de taxes i impostos per als dos últims anys del mandat de Junyent, degut a que el pressupost "s'ha estressat aquest 2016 en que s'ha registrat un romanent negatiu d'1,4 milions d'euros".

González ha fet aquestes apreciacions aquest dimarts a la seu de la Delegació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes, on ha programat un contra-balanç de mitja legislatura després del que va fer l'alcalde Junyent tot just farà dimecres una setmana.

Encara Estefanell

De fet, el contra-balanç ha estat tan contra-balanç que ha anat seguint els mateixos 45 punts en que l'alcalde va dividir la seva intervenció, "45 punts -ha recalcat González- dels quals només sis es vinculaven a la generació d'ocupació i a l'emergència social". La prèvia a tants punts, però, ha estat dedicada a l'afer Estefanell, que, segons la seva opinió, "i la de el president local d'ERC Ramon Fontdevila, si hem de fer cas del seu bloc", ha deixat la relació dels socis de govern, CDC i ERC, "tocada". González assegura "que hi ha més arestes que les confessades" en el govern, i que "no descartem" que hi hagi noves "fuites" en el futur.

Emergència social i generació d'ocupació

El tema en que González ha posat més èmfasi ha estat l'emergència social i la generació d'ocupació. Ha recordat, en ensenyament, que l'escola Valldaura encara funciona amb mòduls prefabricats, i que cal afrontar "ja" un debat sobre la segregació escolar. "A nivell municipal tenim poques eines per actuar-hi, però en tenim, com va determinar el Síndic de Greuges en un informe sobre aquest afer", ha senyalat.

El socialista, que va ser present en el balanç de l'alcalde, assegura que el va veure "massa resignat" en els temes d'emergència social. "Cal bolcar-se en els serveis socials que actualment té una plantilla molt estressada perquè el contracte - programa de la Generalitat és insuficient", ha assegurat. I també que "cal oferir oportunitats de guanyar-se la vida a qui ara només ajudem a sobreviure".

Igual que va fer Junyent, González també ha considerat la gestió del CEDEM a l'hora de desenvolupar polítiques d'ocupació, però ha trobat a faltar que l'alcalde "obviés" el paper del CIO que, en Plans d'Ocupació, ha generat en 2 anys gairebé un centenar de llocs de treball directes per a l'Ajuntament, o les beques de formació per a majors de 45 anys, "que va ser una proposta de CCOO per sumar-se al Pacte de Ciutat".

Transparència i finances

"L'Ajuntament té unes bones ràtios de transparència, però malgrat tot hem de ser els grups de l'oposició -bàsicament el PSC- qui faci públic allò que no li agrada comunicar al govern, com les revocacions de les subvencions a l'Edifici Impus, el concurs desert de l'ascensor de Santa Llúcia o l'exposició pública del projecte del crematori", ha etzibat González.

Quan a les finances, el PSC s'ha volgut mostrar optimista per bé que ha recordat que la llei obliga ara a quadrar comptes amb un sostre de despesa. També ha previst que hi haurà una puja d'impostos i taxes en els dos darrers exercicis del mandat "per compensar l'estrès pressupostari d'1,4 milions que s'ha produït durant el 2016".

Urbanisme, Centre Històric, Manresa 2022

González li hagués encomanat al comissionat del Centre Històric un Pla Integral de Revitalització del Nucli Antic per posar-lo a debat. "De fet, era una promesa d'ERC a la que ha renunciat", ha exposat. També ha considerat que les inversions per a Manresa 2022 "s'havien fiat massa a una potencial visita del Papa que ja sembla descartada", i que la municipalització del Mercat Puigmercadal "no era l'opció desitjada per CDC i ERC, sinó que només la defensava la CUP". També creu que el govern "ha renunciat" al Pla Director per a l'edifici de l'Anònima, i que l'única actuació que s'ha fet al Teatre Conservatori "es va fer perquè va caure un fals sostre a platea".

Sobre la rotonda de la Bonavista, el PSC no es mostra massa convençut que l'ordenament de mobilitat de l'entorn sigui el més adequat i que s'ha desaprofitat l'oportunitat d'urbanitzar carrers pròxims com el de Mossèn Cinto Verdaguer per fer-lo "més amable" a vianants i ciclistes". "Posats a recuperar el projecte de 1932, ho podíem haver fet amb la plaça neta del tot d'edificis".

Campanya d'empadronament

En resum, González ha recuperat els arguments que havia fet servir per fomentar l'empadronament de gent a la ciutat en contra de la proposta de fer una campanya específica. "Hem d'aconseguir que ningú no vulgui marxar de Manresa", ha apuntat, "i això es fa amb sostre, feina, educació pública, més qualitat de vida i bones comunicacions".