Com cada 1 d'agost a Castellterçol recorden la figura, la persona i al polític que fou el seu fill més il·lustre, Enric Prat de la Riba. El que fou primer president de la Mancomunitat de Catalunya va néixer a Castellterçol el 29 de novembre de 1870 i va morir, en aquest mateix poble del Moianès, l'1 d'agost de 1917. El polític, advocat i periodista català va ser un dels principals artífexs del ressorgiment del sentiment nacional català del segle XIX, que al segle XXI el seu missatge continua vigent i més de moda que mai. Amb frases seves, extretes de la seva principal obra La Nacionalitat catalana (1906), com "la terra és el nom de la pàtria, la terra catalana és la pàtria catalana", "cada nacionalitat ha de tenir el seu estat", "cada nacionalitat ha de tenir un sol estat que tradueixi en acció i conducta les inspiracions col·lectives", "l'aspiració d'un poble a tenir política pròpia, a tenir un Estat seu, és la fórmula política del nacionalisme" o "La imposició crida repulsió".
Enguany, cent set anys després de la seva mort, aquest dijous se'l va recordar mitjançant les paraules del locutor de ràdio Jordi Margarit i de la música emergent i eclèctica de la Ludwig Band, la banda de moda al nostre país en aquests moments.
Margarit en la seva intervenció de prop d'una hora va destacar la catalanitat de les primeres emissions radiofòniques abans de la guerra i el fet de ser pioners a tot l'estat espanyol. Va insistir en les penúries que van patir els pioners radiofònics catalans envers el franquisme quan es va perdre la guerra en mans de les tropes de Franco. Jordi Margarit va arribar a dir, que si no hagués estat per culpa de la guerra civil, les primeres emissions fins i tot de televisió de l'estat espanyol haurien estat en català. Va recordar el patiment dels fundadors de Ràdio Associació de Catalunya en parlar i realitzar tots els seus programes radiofònics en català. I va donar un exemple, actual, de les ràdios municipals, destacant la gran tasca que realitza en l'àmbit local Ràdio Castellterçol.
Entre d'altres va destacar la figura de l'empresari manlleuenc tèxtil i entusiasta de les novetats tecnològiques Eduard Rifà (1882-1938), fundador de Ràdio Barcelona, de l'Associació Nacional de Radiodifusió, de Ràdio Girona i de Ràdio Lleida, que fou amenaçat, denunciat, empresonat i perseguit fins que va morir el desembre del 1938 d'una angina de pit després de diversos episodis de patiment familiar i personal. També va destacar que va impulsar, entre d'altres, la informació meteorològica per ràdio i la ràdio-beneficència.
A la segona part, i de forma més festiva, es va poder gaudir del directe i de les lletres de les cançons de la colla d'amics d'Espolla, la Ludwig Band que van fer un repàs de les seves millors peces del primer disc i del darrer treball, molt més recent. El seu folk pedant, guardonat amb el Premi Enderrock 2022, Premi Cerverí 2022 i Premi Enderrock de nou el 2023 llueix amb un estil referencial de grans músics del país com Pau Riba o Jaume Sisa i en l'àmbit més universal amb l'estil i estètica Bob Dylan o Bruce Springsteen. Tot un luxe i una joia en brut dels nous Manel que aquest estiu no paren de fer bolos i triomfar arreu on van. No hi va faltar el clàssic S'ha mort l'home més vell d'Espolla. I amb unes lletres més que cuidades, hi ha Ludwig Band per estona.