Fem Manresa presenta una moció per revitalitzar els locals buits del Centre Històric

Proposa establir una taxa als locals buits durant més de dos anys i incentivar el lloguer a preus assequibles

Redacció
15 de maig del 2024
Carrer Sant Miquel de Manresa
Carrer Sant Miquel de Manresa | Pere Fontanals

Fem Manresa portarà a debat al ple de l'Ajuntament d'aquest dijous 18 de maig, una moció per a la revitalització de locals buits del Centre Històric. Davant la cronificació dels locals buits en aquesta zona de la ciutat, proposen dur a terme accions perquè es posin en ús i ajudin a revertir la degradació urbana, reforçar el teixit veïnal i la cohesió social, així com millorar també la percepció de seguretat.

Per Fem Manresa, els preus de lloguer cada cop més alts dels locals i la competència deslleial de grans cadenes compliquen la supervivència del comerç local, com també la d'iniciatives culturals i socials. Aquest fet provoca que hi hagi una quantitat important de locals desaprofitats, que podrien utilitzar-se en benefici de tota la comunitat.

En aquest sentit, i per tal de combatre l'especulació que deixa els locals i els carrers buits, la candidatura municipalista planteja crear un registre municipal dels locals comercials, començant pels del Centre Històric, i identificant aquells que porten buits dos o més anys. I, per tal d'incentivar-ne l'ús, plantegen fer-ho a través de tres vies.

D'entrada, establir una taxa als locals buits durant més de dos anys, que permeti finançar projectes de revitalització dels barris i, al mateix temps, donar suport a petites empreses locals. En segon lloc, incentivar el lloguer dels baixos buits a preus assequibles, posant en contacte propietaris de locals i persones interessades a desenvolupar-hi activitat. I, finalment i esgotades altres opcions, plantegen expropiar els locals comercials buits, per garantir que contribueixin al benestar comú.