Junts proposa mesures per a posar fre a l'«èxode» de manresans a altres municipis

La formació recorda que la meitat de manresans que marxen de la ciutat ho fan a altres municipis del Bages o a l'àrea metropolitana

Ramon Bacardit en una imatge d'arxiu al ple de Manresa
Ramon Bacardit en una imatge d'arxiu al ple de Manresa | Cristina Domingo
Redacció
19 de juny del 2024
Actualitzat a les 20:00h

Junts per Manresa proposarà al ple de l'Ajuntament de Manresa d'aquest dijous mesures concretes per tal d'identificar els motius pels quals tants manresans marxen a viure fora de la ciutat. I és que, d'acord amb les dades de l'últim padró, "en tan sols un any han marxat a viure fora 3.072 manresans", explica el cap del grup municipal de Junts, Ramon Bacardit.

"Dels 3.072 manresans que han marxat a viure a altres indrets, 2.825 han marxat a altres indrets del país. I d'aquests, el 19,68% ho han fet per anar a viure a l'àrea metropolitana de Barcelona i el 32,46% ho han fet per anar a viure a altres municipis de la comarca", destaca Bacardit. "D'aquests manresans que han marxat, la meitat han anat a veure a l'àrea metropolitana o a altres municipis de la comarca o l'entorn", assenyala Barcardit. "Des de Junts no volem que la gent marxi perquè troba millors condicions de vida a altres indrets de la comarca o que hagi d'anar a viure a Barcelona perquè no tenim bones comunicacions o bones oportunitats laborals a la nostra ciutat". "La Manresa que volem és una Manresa atractiva per als joves, que hi trobin habitatge i oportunitats de feina, on hi puguin construir el seu projecte familiar o professional" ha afirmat Bacardit.

"És per això que proposem que s'elabori un informe elaborat per la FUB per detectar les causes que provoquen aquest èxode de joves manresans de la ciutat. Quan sapiguem amb precisió perquè marxen, podrem dissenyar les mesures concretes per revertir aquesta situació", ha explicat Bacardit.

Elaboració d'un informe per a valorar la possibilitat de substituir els plataners

Per una altra part, atenent a demandes de ciutadans que els han fet arribar, el grup municipal de Junts també proposarà al ple d'aquest dijous un estudi extern que explori espècies arbòries alternatives als plataners a Manresa.

Bacardit explica que el motiu de l'elaboració de l'informe és perquè "tot i la bona adaptació al clima, el ràpid creixement, el seu preu competitiu i la seva capacitat de proporcionar ombra, comporten un seguit de problemes gens menors a la ciutat de Manresa". Concretament, "la floració dels plataners provoca una gran quantitat de borrissol i espores que poden causar accidents i molèsties de salut, com al·lèrgies i afectacions oculars, a la població". A més, a més, "requereixen una gran quantitat d'aigua i sovint danyen canonades subterrànies urbanes" i suposen "una gran quantitat de recursos municipals, tant en termes de personal com de material i combustible, la qual cosa augmenta els costos de manteniment urbà", ha detallat Bacardit.

Junts demanarà el pla d'actuació del nou assessor del govern per a promoure l'ús del català

En el torn de preguntes, Junts demanarà al ple quan es presentarà el pla d'actuació del nou assessor per la Llengua Catalana que l'Ajuntament va contractar fa un mes, un càrrec de nova creació acordat en el pacte de govern i que contempla el Pla d'Actuació Municipal 2023-27.

També en el marc de preguntes, Junts demanarà explicacions al govern perquè aclareixi les incorporacions reals a la Policia Local. Per això es preguntarà quina és la plantilla actual d'agents de la Policia Local i quina serà a finals d'any tenint en compte les noves incorporacions i les jubilacions, així com les característiques de l'increment d'efectius que s'anunciava des del govern.

Finalment, Junts també demanarà perquè el servei Enllaç d'intermediació de conflictes veïnals i comunitaris, ha estat aturat nou mesos. També preguntarà per les dades de les multes posades per els sistemes de control fotogràfic -fotomultes- del Centre Històric.