Unes 1.500 persones clamen per l'absolució de les encausades per la vaga feminista de 2019 al Bages

La Fiscalia demana una pena acumulada de 19 anys i mig de presó i 23.000 euros de multa per a deu activistes que van participar al 8-M

La manifestació de suport a les encausades al seu pas per la carretera de Vic
La manifestació de suport a les encausades al seu pas per la carretera de Vic | Laura Busquets
12 de febrer del 2022
Actualitzat a les 21:12h
Manresa ha donat resposta a l'acusació contra les deu feministes anticapitalistes del Bages i el Moianès del 8-M de 2019 amb una manifestació que ha aplegat unes 1.500 persones aquest dissabte als carrers de la ciutat i que ha transcendit entre clams d'empoderament i contra la policia, especialment els Mossos d'Esquadra, de qui venen les acusacions que ha fet seves la Fiscalia per demanar un total de 19 anys i mig de presó en total i més de 23.000 euros en multes en el judici que se celebrarà als jutjats de Manresa el 22 i 23 de febrer.

La manifestació ha partit de la Ben Plantada i ha seguit tota la carretera de Vic fins a la muralla del Carme, des d'on el grup de suport Hi Érem Totes, que convocava la marxa, ha desplegat una pancarta exigint l'absolució de les activistes. A diferència de convocatòries passades, a la manifestació s'hi han aplegat, gairebé a parts iguals, persones de totes les edats, amb presència de joves, però també de gent més gran.

A l'arribada a la plaça Major, la concentració ha agafat el seu to més polític, amb parlaments de representants de la xarxa de Col·lectius Feministes Anticapitalistes, d'Eva Pous per part d'Alerta Solidària, de Maribel Sabaté -mare d'Anna Gabriel- i de l'Aina, una de les encausades. L'acte ha estat presentat per Oye Sherman i ha comptat amb l'actuació musical de Laura Flores.

Les intervencions han coincidit a destacar que l'encausament té motius polítics: "volen atemorir el feminisme anticapitalista". "Ens reprimeixen perquè, encara que sovint no ens ho creguem, som capaces de derrocar els seus privilegis", ha expressat Pous. "Hem de seguir lluitant per ser valentes, solidàries i rebels", ha sintetitzat Sabaté.

El clam "Hi érem totes" per solidaritzar-se amb les encausades, ha estat transformat per la manifestació: "per l'absolució, hi serem totes".

Tall de carretera, piquets de vaga i manifestació
Els fets van ocórrer durant tres protestes del 8-M de 2019 al Bages. El primer de tots va ser a quarts de sis de la matinada a la carretera BV-4511, davant l'empresa RM Logistics, a Santpedor. Segons el ministeri públic tres de les encausades conjuntament "amb persones no identificades" van tallar la carretera. A totes tres les acusa de desordres i demana per a elles 18 mesos de presó. També 248,31 euros en concepte de responsabilitat civil.

Hores més tard, i segons el relat de Fiscalia, quatre d'elles "amb un nombrós grup de persones no identificades" van fer pintades a l'exterior i a l'interior de la Fundació Universitària del Bages (FUB). Posteriorment es van desplaçar al supermercat Mercadona "increpant al personal". A totes quatre les acusa d'un delicte de desordres i de danys. Demana per a cadascuna d'elles 18 mesos de presó i 3.240 euros de multa.

El darrer dels incidents es va produir al vespre, en el marc d'una manifestació a Manresa que va aplegar més de 5.000 persones. Segons la Fiscalia, cinc persones encaputxades van llançar pots de fum, ous, pintura i llaunes contra els Mossos que protegien la comissaria de la Policia Nacional, els cotxes i la façana de l'edifici. La policia n'hauria identificat a tres a les quals la Fiscalia acusa de desordres, atemptat contra els agents i danys. Demana per a cadascuna tres anys de presó una multa de 3.240 euros. També, en concepte de responsabilitat civil, 359,97 euros pels desperfectes causats en l'uniforme d'un dels mossos.