Macarrons amb castanyes

La proposta del cap de cuina de Ca l'Amador pel mes de novembre

Publicat el 02 de novembre de 2022 a les 20:30
[h3]INGREDIENTS PER A 4 PERSONES[/h3][nointext]
500 grams de macarrons
500 grams de castanyes crues
1 botifarra d'ou (que pesi, aproximadament, 264 grams)
2 cebes tendres
20 grams de mantega
800 grams de nata per cuinar
Aigua
Oli
Pebre
Sal
Alfàbrega
Mistela

[h3]ELABORACIÓ[/h3]
1- Rentem ben rentades les castanyes. Un cop seques, els fem un tallet en horitzontal.

2- En una paella castanyera, torrem les castanyes durant 20 minuts, a foc viu i sense parar de moure-les perquè no se'ns cremin. Si algú no té paella castanyera, pot substituir-la pel forn: el preescalfem a 200 grams i hi deixem les castanyes durant 20 minuts.

3- Un cop tenim les castanyes cuites, les tapem amb un drap de roba perquè s'estovin i, així, sigui més fàcil pelar-les.

4- Les pelem i reservem les 8 que trobem més boniques. La resta, les fiquem dins d'una olla on també hi haurem abocat els 800 grams de nata. Ho duem a ebullició i un cop bulli, parem el foc, ho triturem i colem la barreja amb un colador ben fi. Rectifiquem de sal i de pebre i ja tenim la salsa de castanyes per acompanyar els macarrons!

5- Un cop feta la salsa, agafem les dues cebes tendres i les tallem a dauets ben finets (a la brunesa, que se'n diu).

6- En una olla de mida grossa, hi posem els 20 grams de mantega i un raig generós d'oli, que cobreixi el cul del recipient. Encenem el foc i hi incorporem la ceba tallada. Mentre deixem que es vagi coent (de tant en tant hem d'anar remenant, això sí), tallem la botifarra d'ou a quadradets petitons i l'afegim a l'olla amb la ceba. Deixem que la barreja es cogui durant cinc minuts i, transcorregut aquest temps, hi aboquem un rajolinet de mistela. 

7- Un cop l'alcohol de la mistela s'hagi evaporat, incorporem, a la mateixa olla, la salsa de castanyes. Apugem el foc i ho fem bullir tot cinc minuts més.

8- Paral·lelament, en una altra olla, posem aigua a bullir -amb una mica de sal- per fer els macarrons. És molt important que ens quedin al dente. Això vol dir que haurem de restar dos minuts de cocció dels que ens recomani el fabricant.

9- Quan tinguem la pasta cuita al dente, l'escorrem i la incorporem a l'olla on hi tenim la salsa i la resta d'ingredients, que encara estarà al foc. Ho barregem tot perquè els macarrons s'impregnin de salsa i deixem que bulli dos minuts (els que falten als macarrons perquè s'acabin de cuinar). Seguidament, parem el foc i retirem l'olla del fogó.

10- Ara toca emplatar! Recordeu aquelles vuit castanyes que hem reservat al començament? Doncs ara les hem de recuperar. Un cop amb els macarrons al plat, agafem un ratllador i ratllem les castanyes pel damunt, com si fos formatge ratllat. 

11- Acabarem el plat amb unes fulles petits d'alfàbrega, que ens hi aportaran frescor.

[noticia]105711[/noticia]