Aigües Manresa aposta per la tecnologia avançada per detectar fuites i optimitzar la xarxa

A través de sensors acústics, el correlador registra les vibracions o sons que es produeixen quan l'aigua s'escapa per una fuita

Operaris d'Aigües de Manresa davant una fuita detectada entre el dipòsit de Can Torres i el dipòsit de Canet
Operaris d'Aigües de Manresa davant una fuita detectada entre el dipòsit de Can Torres i el dipòsit de Canet | Aigües de Manresa
Redacció
27 de gener de 2025, 09:08

En un pas significatiu per millorar la gestió de la xarxa d'aigua, Aigües de Manresa ha provat un sistema de detecció de fuites al tub d'impulsió entre el dipòsit de Can Torres i el dipòsit de Canet, a Fonollosa. Aquesta iniciativa forma part del projecte Sostenibilitat en el cicle de l'aigua. Un projecte de digitalització i transformació del territori finançat amb fons europeus Next Generation, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, i s'ha portat a terme en col·laboració amb el Consell Comarcal del Bages.

Què és aquest sistema de detecció de fuites?

El sistema s'anomena correlador, i és un dispositiu avançat utilitzat per detectar i localitzar fuites d'aigua en canonades. A través de sensors acústics, el correlador registra les vibracions o sons que es produeixen quan l'aigua s'escapa per una fuita. Analitzant el temps que triga el so a arribar a diferents punts de la canonada, el sistema pot determinar amb gran precisió la ubicació de la fuita. Aquesta tecnologia resulta essencial per a la conservació de l'aigua i la reducció de costos en la gestió d'infraestructures hidràuliques.

Durant el 2024 s'ha portat a terme en diferents xarxes urbanes de l'àmbit d'Aigües de Manresa, però no s'havia provat en canonades d'impulsió i que connecten dipòsits.

Tecnologia innovadora per localitzar fuites

La novetat rau en el tipus de tecnologia utilitzada. En aquesta ocasió, s'han provat dos tipus de correladors. Per una part, els acceleròmetres, que són correladors clàssics que s'instal·len sobre elements externs de la canonada. A través de ràdiofreqüències, detecten sons que indiquen possibles fuites. Per una altra, els hidròfons, que són sensors d'inserció que monitoritzen el so dins la canonada mitjançant punts específics de mesura creats al llarg del traçat.

Aquest enfocament dual permet obtenir una detecció més precisa i eficient, especialment en canonades de diferents materials i diàmetres.

Resultats preliminars

Després de la seva instal·lació, els sensors han permès identificar tres fuites a la canonada i se n'està analitzant la possible presència d'altres. Aquests resultats inicials són prometedors i demostren el potencial d'aquesta tecnologia per reduir les pèrdues d'aigua i optimitzar la gestió de recursos.

Infraestructures mancomunades i sensorització avançada

Aquest projecte exemplifica els avantatges de les infraestructures i xarxes mancomunades, que permeten crear sinergies entre diferents municipis i entitats. Aquesta col·laboració beneficia especialment aquells amb baixa densitat de població i molt dispersa, contribuint a una gestió més equitativa i eficient dels recursos.

A més, la sensorització avançada proporciona dades fiables i úniques que es converteixen en una eina clau per a la presa de decisions. Els beneficis directes inclouen la reducció de pèrdues d'aigua i una millora significativa de l'eficiència energètica en la gestió de les xarxes.

Un projecte en evolució

Actualment, la funcionalitat d'aquests correladors està en fase de prova i anàlisi. En cas de confirmar la seva eficàcia, es preveu adquirir nous dispositius per estendre la tecnologia a altres municipis de l'àmbit d'Aigües Manresa.