L'Ajuntament de Manresa farà seguiment personalitzat dels joves que acaben el programa d'acompanyament

Els nois del programa Sostre 360 han desconvocat la concentració que mantenien des de dilluns a la porta del consistori

Acampada dels joves vora l'Ajuntament de Manresa, aquest dilluns
Acampada dels joves vora l'Ajuntament de Manresa, aquest dilluns | Pere Fontanals
09 de juliol del 2024
Actualitzat el 10 de juliol a les 10:03h

La Regidoria de Drets Socials de l'Ajuntament de Manresa s'ha compromès amb els joves que aquest estiu acaben el programa de la Generalitat Sostre 360 a trobar alternatives per a cadascun dels casos per mantenir el seu acompanyament en la integració i per evitar la seva exclusió social.

Aquest és l'acord al que han arribat els representants municipals i els joves en una reunió que han mantingut aquest dimarts al matí després d'un dia de concentració, acampada inclosa, a tocar del porxo de l'edifici consistorial. "De fet, és el mateix que els proposàvem a l'inici, només que ara hem tingut l'oportunitat d'explicar-ho amb detall i resoldre dubtes", han exposat des de la Regidoria.

Actualment, a Manresa hi ha tretze joves en aquest programa finançat per la Generalitat, set dels quals finalitzen els tres anys de durada aquest 2024. La comunicació de la finalització de la relació de quatre d'ells va provocar que dilluns es concentressin a la plaça Major per demanar alternatives a quedar-se al carrer sense feina ni ingressos.

El projecte Sostre 360 és un programa de la Generalitat que a Manresa es va posar en marxa fa poc més de tres anys per acompanyar joves extutelats o sense família i sense habitatge habitual, alguns amb antecedents per delictes lleus, en la seva transició per regularitzar la seva situació administrativa, oferint-los un sostre i eines per a la seva integració sociolaboral i per evitar-ne l'exclusió social. Alguns es troben cursant l'ESO i cap no ha tornat a delinquir durant aquest període, fet que hauria suposat la seva expulsió immediata del programa.

Tot i així, a nivell administratiu cap d'ells no ha pogut regularitzar la seva situació en aquest període de temps, de manera que la seva sortida del programa, acompanyada o no, els deixava, en principi, sense recursos, sense habitatge i sense possibilitat de treballar.

Els quatre joves tenen garantida la seva permanença en el programa fins al 30 de setembre i a partir d'aquella data es buscaran conjuntament sortides a cada cas. "No és una victòria, però hem guanyat temps a l'espera de les propostes que ens facin llavors", han valorat els joves després de desmuntar la concentració que han mantingut durant 24 hores a la plaça Major.

Els afectats han tingut l'acompanyament de l'Associació de Dones Al Noor i també de l'espai d'acompanyament de joves migrats AlQwa, al que alguns d'ells pertanyen.