Concentració a la porta de l'Ajuntament per l'«expulsió» de quatre joves del Sostre 360

El govern municipal assegura que es tracta de "sortides acompanyades" després d'haver estat tres anys en el programa

Joves amb una tenda i mantes i matalassos a la porta de l'Ajuntament de Manresa
Joves amb una tenda i mantes i matalassos a la porta de l'Ajuntament de Manresa | Pere Fontanals
08 de juliol del 2024
Actualitzat a les 17:22h

Les Regidories de Drets Socials i de Seguretat Ciutadana es reuniran aquest dimarts al matí amb quatre joves que han finalitzat el programa d'acompanyament de tres anys en el projecte Sostre 360 i que s'han concentrat a la porta de l'Ajuntament per protestar per la situació en què es trobaran a partir d'ara. Aquest és l'acord al que han arribat els responsables polítics i tècnics de l'Ajuntament amb els nois després que s'hagin plantat a la plaça Major. El regidor de Seguretat Ciutadana i alcalde accidental, Anjo Valentí, i treballadors municipals de la Regidoria de Drets Socials s'han reunit a peu de carrer amb els joves afectats.

Una quinzena de joves manresans i responsables de l'Associació de Dones Al Noor han plantat una tenda de campanya i diversos matalassos i mantes a la porta de l'Ajuntament de Manresa aquest dilluns al matí per protestar pel que entenen com a "expulsió" de quatre nois del projecte Sostre 360 després de tres anys en el programa. Els concentrats expliquen que la setmana passada l'Ajuntament va comunicat la sortida a dos joves, i aquest dilluns a dos més, "sense que no hi hagi cap expedient obert ni cap causa disciplinària". Hi ha més joves que porten dos anys al programa, "però no els fan fora tots de cop per evitar mala maror", asseguren. En principi, dos nois ja són fora del programa i dos més ho seran el proper mes de setembre.

El projecte Sostre 360 es va posar en marxa a Manresa fa poc més de tres anys per acompanyar joves extutelats o sense família i sense habitatge habitual, alguns amb antecedents per delictes lleus, en la seva transició per regularitzar la seva situació administrativa, oferint-los un sostre i eines per a la seva integració sociolaboral i per evitar-ne l'exclusió social. Alguns d'ells es troben cursant l'ESO i cap no ha tornat a delinquir durant aquest període, fet que hauria suposat la seva expulsió immediata del programa. "No volem que es talli la bona evolució que han experimentat durant aquests tres anys", han explicat des d'Al Noor.

Els joves i les responsables d'Al Noor denuncien que els joves "es queden al carrer d'un dia per un altre" sense tenir cap alternativa habitacional i tampoc laboral "ja que en aquest període no s'ha pogut regularitzar la seva situació administrativa tot i que la majoria porten més de cinc anys vivint al Bages", Per això, asseguren que no es mouran de la plaça, "encara que hi haguem de dormir", fins que no s'aporti alguna solució a la seva situació: "fer-los fora és tirar per terra tota la feina que hem fet durant aquests dos anys".

Poc després de desplegar la tenda i els matalassos, patrulles de la Policia Local de Manresa i dels Mossos d'Esquadra s'han desplegat a la plaça Major, tot i que no han intervingut en l'acte de protesta.

Des de l'Ajuntament es parla de "sortida acompanyada"

La Regidoria de Drets Socials de l'Ajuntament de Manresa assegura que en cap cas no es tracta d'una "expulsió" sinó d'una "sortida acompanyada" que, a més, "estava programada i els afectats la coneixien". El setembre alguns dels joves que actualment estan dins el programa finalitzen els tres anys. I això és el que se'ls ha comunicat. En aquest programa, la sortida del programa "sempre és paulatina i es fa amb acompanyament". A banda, si els joves ho volen, un cop surten, també "poden continuar tenint acompanyament a través de l'Espai Jove".

En aquests moments, a Manresa hi ha tretze joves en aquest programa, set dels quals finalitzen els tres anys aquest 2024. Sostre 360 és un programa finançat per la Generalitat que despleguen els ajuntaments.