Alícia aplega 190 professionals a la Primera Jornada de Salut

L'èxit de públic i la qualitat de les ponències asseguren la continuïtat del projecte com a prèvia de la festa Alícia't

Publicat el 17 d’abril de 2015 a les 18:47
Actualitzat el 17 d’abril de 2015 a les 18:54

Cloenda de la Primera Jornada de Salut d'Alícia. Foto: MónStBenet


Uns 190 professionals s'han aplegat aquest divendres a Món Sant Benet durant la Primera Jornada de Salut convocada per la Fundació Catalunya-La Pedrera en el marc de la 3a Festa d'Alícia't, que es celebrarà durant aquet cap de setmana. Milers de famílies podran gaudir durant dissabte i diumenge de les més de 200 activitats programades amb l'objectiu d'ajudar-los a millorar d'una forma lúdica els hàbits alimentaris a través de la pràctica d'una cuina saludable. 

La jornada ha servit per presentar la col·lecció 'Alimentació durant el tractament del càncer' elaborada conjuntament pels equips professionals de la Fundació Alícia i l'Institut Català d'Oncologia. 

Durant el matí s'han explicat fins onze treballs sobre alimentació i salut que la Fundació Alícia ha desenvolupat durant els darrers anys en col·laboració amb institucions, empreses i associacions. Només durant l'any 2014, la Fundació Alícia va treballar en una cinquantena de projectes utilitzant la cuina i la ciència perquè la gent mengi millor. 

La cloenda de la jornada ha anat a càrrec del secretari de Salut Pública de la Generalitat, Antoni Mateu i del president del patronat de la Fundació Catalunya-La Pedrera, Germán Ramón-Cortés. Aquest darrer ha presentat Alícia com "una de les joies de la corona de la fundació" pel paper que desenvolupa com a centre de recerca i "pel seu generós projecte social". 

'Alimentació durant el tractament del càncer'
El projecte 'Alimentació durant el tractament del càncer' consisteix en nou publicacions distintes amb informació i recomanacions per ajudar les persones que estan lluitant contra el càncer a menjar millor i així mantenir un estat nutricional el més òptim possible per ajudar al tractament oncològic. L'encarregada de presentar el treball ha estat la directora de cures de l'Institut Català d'Oncologia, Tàrsila Ferro. 

El primer lliurament, que està disponible des d'avui a la pàgina web de la Fundació Alícia en aquest enllaç i recull els punts clau de l'alimentació que ha de seguir un pacient oncològic en tractament; com dur-la a la pràctica del dia a dia i quines són les pautes bàsiques que cal seguir per gestionar una bona alimentació adequada a aquesta circumstància. Per a Tàrsila Ferro, la col·lecció també "ajudarà els professionals a tenir elements de consens i comprensibles per als pacients a l'hora de recomanar-los allò que poden menjar durant aquesta etapa tant delicada". 

En total seran nou quaderns que s'aniran publicant amb recomanacions específiques sobre sis tipus de càncers diferents: de mama, de cap i coll, esofagogàstric, colorectal, ginecològic i de pulmó. La col·lecció inclou també una publicació sobre mites i creences alimentàries. 
Durant les pròximes setmanes, veuran la llum els quaderns dedicats a l'alimentació durant el tractament dels càncers de mama i de cap i coll. Es preveu que la totalitat de la col·lecció es completi durant la tardor del 2016. 

La jornada d'aquest divendres ha servit també per fer visible el gruix d'actuacions que Alícia ha portat a terme en les tres línies de recerca que desenvolupa actualment: la millora de l'alimentació i la difusió dels bons hàbits alimentaris entre la població; la participació en investigacions científiques relacionades amb la salut i la contribució a la millora de l'alimentació de col·lectius amb necessitats especials. 

Prèvia de la 3a edició de la festa 'Alícia't' 
La Primera Jornada de Salut ha estat la prèvia al cap de setmana d'Alicia't 2015, la festa de la cuina fàcil, sana i divertida, que es celebrarà aquest dissabte i diumenge a Món Sant Benet. La festa arriba ja a la tercera edició i esdevé un punt de trobada de famílies i públic en general. El seu objectiu és millorar d'una forma lúdica els hàbits alimentaris a través de la pràctica d'una cuina saludable. 

Alicia't 2015 oferirà unes 200 activitats distintes, entre les quals hi ha 120 tallers al voltant de l'alimentació. Els tallers estan dissenyats i desenvolupats pels equips de la Fundació Alícia i dels Serveis Culturals de Món Sant Benet. En destaca la participació de referents de la gastronomia en els tallers monogràfics sobre 'La cuina de L'Ó' i 'La xocolata de l'Enric Rovira', que comptaran amb la presència del cuiner Jordi Llobet, xef de L'Ó –guardonat amb una estrella Michelin-, i del prestigiós xocolater barceloní establert al Bages, Enric Rovira.