Althaia i ICS Catalunya Central treballen en xarxa per abordar les patologies urològiques

Es van tractar patologies de pròstata i ronyó, infeccions i urgències urològiques, incontinència urinària i afeccions vinculades a l'andrologia

Jornada Urologia i Atenció Primària a l'hospital Sant Joan de Déu
Jornada Urologia i Atenció Primària a l'hospital Sant Joan de Déu | Althaia
Redacció
31 d'octubre de 2024, 21:39

Prop de 120 professionals van assistir a la primera edició de la jornada Urologia i Atenció Primària, que es va celebrar divendres a l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa. Va ser un esdeveniment organitzat per la Fundació Althaia i l'Institut Català de la Salut (ICS) Catalunya Central amb l'objectiu de reforçar el treball en xarxa i la coordinació entre l'atenció primària i l'hospitalària en l'àmbit de la urologia. A més de fomentar l'actualització de coneixements i l'intercanvi d'experiències entre professionals, la jornada també va servir per posar sobre la taula patologies que encara són molt tabú, com és el cas de la incontinència urinària.

En les dues primeres taules es van abordar patologies vinculades a la pròstata i al ronyó. En concret, es va parlar de la hiperplàsia benigna de pròstata, el càncer de pròstata, les masses renals i la litiasi renal. Les infeccions urinàries i les urgències urològiques van ser els temes de la tercera taula, en què es va debatre també sobre l'ús d'antibiòtics i el maneig de les sondes vesicals.

Les patologies vinculades a l'andrologia, com la disfunció erèctil, l'ejaculació precoç, l'hematospèrmia i la malaltia de Peyronie, van ser alguns dels temes centrals de la darrera taula, en què també es van abordar diferents aspectes relacionats amb la incontinència urinària. En aquest sentit, es va posar de manifest que, tot i ser una afecció molt prevalent tant en homes com dones, les persones que pateixen pèrdua involuntària d'orina sovint són reticents a expressar aquest tipus de problema per vergonya, un fet que en dificulta el diagnòstic i el tractament. Per aquest motiu es va assenyalar que des de l'atenció primària cada vegada es posa més èmfasi a detectar possibles casos dins els grups de risc. 

La jornada es va cloure amb una ponència durant la qual es van traçar els criteris de derivació de l'Atenció Primària al Servei d'Urologia d'Althaia. Cal tenir present que l'atenció primària és el primer esglaó de l'assistència sanitària de la població i és molt important en la detecció i atenció de les malalties urològiques. Per això, la relació entre atenció primària i hospitalària és fonamental per assegurar la continuïtat assistencial i l'abordatge d'aquest tipus de malalties.