Althaia incorpora per primera vegada residents de l'especialitat de Radiodiagnòstic

La institució ha celebrat un acte de benvinguda en què també s'han acomiadat els professionals que han finalitzat la seva formació especialitzada

Acte de benvinguda i comiat dels residents d'Althaia
Acte de benvinguda i comiat dels residents d'Althaia | Althaia
Redacció
04 de juny del 2024

La Fundació Althaia ha donat la benvinguda a una nova promoció de residents de diferents especialitats, entre les quals Radiodiagnòstic, que s'ha ofert per primera vegada. Va ser en el decurs d'un acte que es va celebrar divendres, molt emotiu i entranyable, en què també es van acomiadar els metges i infermeres que ja han acabat la seva etapa de formació especialitzada a la institució. En l'acte es va posar de manifest una vegada més la importància de la docència i l'aposta d'Althaia per impulsar-la.

En total, s'han incorporat 34 nous residents, dels quals 23 es corresponen a especialitats pròpies d'Althaia. Són Anestesiologia i Reanimació, Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, Obstetrícia i Ginecologia, Cirurgia General i de l'Aparell Digestiu, Medicina Intensiva, Pediatria i àrees específiques, Psiquiatria, Medicina Interna, Oncologia Mèdica, Psicologia Clínica, Infermeria Obstetrícia i Ginecologia, Infermeria de Salut Mental, Oftalmologia i Aparell Digestiu, a més de Radiodiagnòstic, especialitat que va acreditar l'any passat el Ministeri de Sanitat. Com a novetat, enguany també s'ha ampliat a dues les places per a residents d'Anestesiologia i Reanimació. 

Els onze residents restants que s'han incorporat són professionals en formació que pertanyen a la Unitat Docent Multiprofessional d'Atenció Familiar i Comunitària de la Catalunya Central de l'Institut Català de la Salut (ICS) i que tenen Althaia com a hospital de referència.

Els vuit professionals que han acabat la seva residència i a qui es va agrair la tasca feta són especialistes de Medicina Interna, Cirurgia General i de l'Aparell Digestiu, Infermeria de Salut Mental i Infermeria d'Obstetrícia i Ginecologia. En el mateix acte també es van acomiadar tres infermeres de l'especialitat d'Atenció Familiar i Comunitària de l'ICS a la Catalunya Central.

Ara han acabat aquells MIR que van començar la residència l'any 2019 i que han realitzat una especialitat de cinc anys de durada. També les infermeres residents, que van iniciar l'especialització el 2022 amb una durada de dos anys. Aquest mateix 2024 finalitzaran també la seva residència els metges amb una especialitat de quatre anys que van començar-la l'any 2020. Llavors, amb motiu de la pandèmia, el calendari d'incorporació es va posposar, i per aquest motiu aquests professionals finalitzaran la residència el pròxim mes de setembre. 

La formació de residents, una aposta estratègica

Des de fa temps, Althaia fa una clara aposta per la formació d'especialistes. En un context de manca generalitzada d'especialistes, la docència contribueix a formar futurs professionals que s'incorporaran en el sistema de salut. A més, acollir residents reverteix en la millora de l'atenció ja que augmenta la formació i el professionalisme de tots els membres dels serveis implicats i fomenta la recerca. 

Aquests són alguns dels aspectes que van destacar en la seva intervenció Ramon Santisteve Prat, cap d'estudis de Formació Sanitària Especialitzada, i Manel Jovells Cases, director general d'Althaia, que també van explicar que la intenció és, en els pròxims anys, poder acreditar noves especialitats i, així, incrementar el nombre de places disponibles.

La conferència central, titulada Una nova era per al tractament del càncer? Enginyeria genètica i immunoteràpia, va anar a càrrec de la manresana Sònia Guedan, pionera a nivell internacional en el desenvolupament de nous tractaments personalitzats del càncer, basats en l'estudi de cèl·lules CAR-T per al tractament de tumors sòlids, i investigadora principal de l'IDIBAPS Hospital Clínic de Barcelona. Va fer una xerrada molt divulgativa en què va posar de relleu la importància de la recerca per avançar en el tractament oncològic.

Un dels moments més emotius de l'acte va venir de la mà dels residents, que van compartir amb el públic assistent l'experiència, tant personal com professional, durant el període de formació especialitzada a Manresa. La seva intervenció va posar de manifest la bona acollida i experiència durant aquests anys de residència a Manresa.