CCOO reclama «que es passi a l'acció» en la construcció de la residència del Xup

El sindicat recorda que ja existeix l'informe sobre dependències i que la ràtio de cobertura de places públiques o concertades a la ciutat és 15 punts inferior a la mitjana catalana

Veïns del Xup simulant la col·locació de la primera pedra de la residència, en una imatge d'axtiu
Veïns del Xup simulant la col·locació de la primera pedra de la residència, en una imatge d'axtiu | PGG
Redacció
17 de setembre de 2024, 13:21
Actualitzat: 13:29h

CCOO de Catalunya ha emès un comunicat on denuncia que la nova residència pública per a la gent gran que havia de fer-se a Manresa, anunciada des de fa cinc anys, "està paralitzada". L'augment de l'oferta pública de places residencials per a gent gran i de la construcció d'una nova residencia per la ciutat de Manresa han estat reivindicacions centrals de les entitats representatives de la gent gran, agrupades en el marc de la Plataforma en Defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran, de la qual en forma part el Sindicat de Jubilats i Pensionistes de CCOO Vallés Occidental i Catalunya Central.

CCOO recorda que el 21 de novembre de 2019, l'equip de govern municipal, presidit en aquell moment per l'alcalde Valentí Junyent, va anunciar la propera signatura d'un conveni de col·laboració amb la Generalitat per a la construcció d'una residència de titularitat municipal als terrenys situats al barri del Xup, amb 60 places concertades amb la Generalitat. Han passat cinc anys d'aquell compromís solemne, diversos acords de ple municipal, incloent-hi l'aprovació del Pla Estratègic d'Envelliment i Dependència, i altres acords del Parlament de Catalunya que han reiterat la necessitat de construir aquesta residència, "però no s'ha produït cap avenç per a construir-la".

El sindicat lamenta que al llarg dels dos darrers anys, la Generalitat ha argumentat la necessitat de disposar d'una planificació de necessitats a nivell de país "abans de prendre cap compromís concret per solucionar els dèficits de la ciutat", i l'Ajuntament de Manresa, per la seva banda, "s'ha refugiat en la manca de compromís de la Generalitat per justificar la situació de paràlisi en la qual es trobaven els acords presos en el ple de la corporació municipal".

CCOO recorda que des de la Plataforma han insistit en la reclamació d'aquesta planificació per tal de "trencar l'immobilisme" en què es trobava el projecte. El passat mes de juliol, la Generalitat de Catalunya va fer públic un document titulat Informe preliminar per a la planificació territorial dels serveis socials especialitzats d'atenció residencial i diürna (2030-2040) que té com a finalitat definir els objectius que s'haurien d'assolir en els propers anys a Catalunya per donar cobertura a les necessitats que es preveuen segons les projeccions demogràfiques i la prevalença de les situacions de dependència.

Pel que fa a les places residencials per a gent més gran de 65 anys amb grau de dependència II i III, l'informe de planificació situa com a objectiu per a l'any 2030 que tot el territori del país tingui assegurada un grau de cobertura homogeni igual a l'actual ràtio de cobertura mitjana que és del 44,1%. És a dir actualment, un 44,1% de totes les persones amb grau dependència II i III tenen una plaça residencial pública o concertada assignada o bé tenen una prestació econòmica vinculada a una plaça residencial privada. Però aquesta ràtio mitjana és molt desigual, amb territoris que estan per sobre o per sota.

A Manresa aquesta ràtio de cobertura és només del 29,22%, és a dir 15 punts per sota de la mitjana catalana. Concretament a Manresa hi ha 996 persones majors de 65 anys amb grau de dependència II i III, de les que 291 tenen alguna de les modalitats de cobertura pública. Si la ràtio de la ciutat fos igual a la mitjana catalana, haurien de ser 149 persones més com a mínim. Segons les projeccions demogràfiques fins a l'any 2030 es necessitaran 355 places més a Manresa per absorbir l'actual llista d'espera i assolir la ràtio mitjana del 44,1% i 168 més fins a l'any 2040 per mantenir-la. En total, fins a l'any 2040 Manresa necessitarà 814 places residencials per a gent gran en les seves diverses modalitats comptant les 291 actuals, i això suposa un increment total de 523 places.

Aquestes dades de planificació publicades per la Generalitat, avalen, segons constata CCOO, "la reivindicació llargament sostinguda per les entitats que formen part de la Plataforma" i per això reclama que les administracions "passin de forma immediata a l'acció" per fer realitat aquesta demanda del col·lectiu de la gent gran. És per això que, des del Sindicat de Jubilats i Pensionistes de CCOO reclamen que l'Ajuntament "deixi de refugiar-se darrere de la Generalitat i exerceixi el lideratge que li pertoca elaborant i posant sobre la taula un avantprojecte de residència adaptat a les necessitats presents i futures de la ciutat".

De la mateixa forma, el sindicat reclama que l'Ajuntament compleixi els acords del ple del passat mes de juliol, relatius a la necessitat de remodelar la Residència de la Font dels Capellans per adaptar les seves instal·lacions, la seva gestió i els serveis que es presten a les exigències del model d'atenció centrada en la persona.