Un estudi dut a terme per l'Institut Català de la Salut (ICS) de la Catalunya Central revela que la pandèmia de la Covid-19 va fer que les cobertures de vacunació antigripal en infants augmentessin a la Catalunya Central. El treball el signa la pediatra osonenca Sílvia Burgaya, de l'Equip d'Atenció Primària Manlleu, i ha estat publicat a la revista europea Vaccines. Es tracta de l'únic article publicat de l'Estat espanyol que analitza com la pandèmia de la Covid-19 va influir en la vacunació antigripal infantil.
L'estudi revisa les cobertures de vacunació antigripal infantil durant cinc temporades (2018-2023) a la Catalunya Central, analitza les variables associades a la vacunació antigripal en la infància, estudia el compliment de la vacunació en infants amb factors de risc i analitza com la pandèmia de la Covid-19 va influenciar la vacunació antigripal a l'edat pediàtrica.
Fins a la temporada 2022/23 només es vacunaven contra la grip els infants amb factors de risc i aquesta darrera temporada 2023/24 s'han començat a vacunar contra la grip tots els nens i nenes menors de 5 anys. Aquest estudi permet veure, doncs, de quines dades partim pel que fa a cobertures i compliment de vacunació antigripal en infants abans de la incorporació de la vacuna antigripal en el calendari de vacunacions sistemàtiques infantil.
La població estudiada van ser infants menors de 14 anys amb factors de risc entre el 2018 i el 2023 a la Catalunya Central, amb dades obtingudes a través de la base de dades electrònica de l'ICS. Es van estudiar un total de 13.137 nens i nenes. D'aquests, 4.623 havien rebut la vacuna contra la grip almenys una temporada. La taxa mitjana de vacunació contra la grip en infants de 6 mesos a 14 anys amb factors de risc a la Catalunya Central en els darrers cinc anys va ser del 28,8%. La cobertura vacunal més alta (36,96% i 28,55%) durant el període d'estudi va ser el 2020/21 i 2021/2022, coincidint amb la pandèmia de la Covid-19 i "probablement per la similitud dels símptomes de la grip i del coronavirus i la por que això provocava en les famílies, a més de la promoció de la vacunació contra la grip durant la pandèmia de la Covid-19 per a persones amb factors de risc", destaca Sílvia Burgaya.
Els infants amb asma o diabetis es van vacunar més
Els factors estadísticament significatius associats a la vacunació van ser l'edat -com més petits són els infants, més vacunats estan- i tenir determinats factors de risc: asma, diabetis, hemoglobinopaties i trastorns de la coagulació. Contràriament, les malalties del cor, la malaltia celíaca i l'obesitat es van associar negativament amb la vacunació contra la grip en pràcticament totes les estacions, de manera que els pacients amb aquestes tres condicions estaven segons les estadístiques significativament menys vacunats contra la grip.
El treball de recerca "posa en relleu la importància d'augmentar les taxes de vacunació antigripal i d'incrementar la recomanació de la vacunació en la població infantil per millorar la cobertura i el compliment de la vacunació dels nens i nenes", subratlla la pediatra, que també explica que les dades estudiades demostren que la població immigrant d'edat pediàtrica abans i després de la pandèmia s'ha vacunat més que la població autòctona, diferències que es poden explicar per motius culturals i de barrera idiomàtica, segons la investigadora. Durant la pandèmia de la Covid-19, però, les diferències en la vacunació contra la grip entre els infants immigrants i autòctons van desaparèixer, de manera que els nens i nenes nadius van ser vacunats al mateix ritme que els immigrants.