El Bages podria quedar-se sense piscines públiques aquest estiu

"De les piscines municipals en municipis en fase 1 d'emergència, cap no podrà obrir aquest estiu" si no es flexibilitza la normativa, admeten des d'Aigües de Manresa

Piscina de Sant Fruitós de Bages
Piscina de Sant Fruitós de Bages | AjSFB
Pere Fontanals / Arnau Urgell
18 de febrer del 2024
Actualitzat el 19 de febrer a les 15:17h
"De les piscines municipals en municipis en fase 1 d'emergència, cap no podrà obrir aquest estiu". Aquesta és la contunden afirmació dels responsables tècnics d'Aigües de Manresa que gestionen les Piscines Municipals Manel Estiarte Duocastella de la capital del Bages davant la pregunta de com afectaran les restriccions de l'emergència per sequera, no només a Manresa, sinó a la resta de municipis de la comarca. I tot plegat en un estiu que es preveu que torni a batre rècords de temperatura.

Al Bages, 24 dels seus 30 municipis es troben el fase 1 d'emergència. Tots excepte els que tiben directament del Llobregat sense haver de recórrer als embassaments, Sallent, Avinyó, Artés, Gaià i Sant Feliu Sasserra, i l'únic que tiba del sistema Anoia - Gaià, o sigui, Castellfollit del Boix. Per ara, també els deu municipis del Moianès se'n salven.

El problema, segons expliquen des d'Aigües de Manresa, és que el pla especial de sequera prohibeix l'ompliment o reompliment de piscines als municipis que es troben en fase 1 d'emergència, i xoca amb el decret 95/2000 de piscines d'ús públic que, en l'article 22, obliga a una "renovació contínua durant el període d'ús públic". Aquesta circulació, segons la normativa, ha de "permetre una renovació total" i assegurar el compliment dels paràmetres de qualitat establerts en altres articles del decret.

Mentre que en una piscina particular es podria aguantar tota la temporada d'estiu només amb la recirculació i filtratge de l'aigua, sense afegir-hi aigua -tot i que baixés el nivell, en les piscines col·lectives la normativa és més exigent i la pèrdua d'aigua major, tant per l'evaporació com per desbordament.

Que amb el pla de sequera i el reglament a la mà no podran obrir les piscines municipals ho admeten tant des de l'Agència Catalana de l'Aigua com des del Departament d'Acció Climàtica. Ara mateix, les piscines que se salven del decret de sequera són les que formen part del cens esportiu de la Generalitat -sempre que compensin l'aigua que gastin-, però al Bages no hi ha cap piscina municipal exterior que compleixi aquesta excepció, ni tan sols l'exterior de Manresa.

A banda del seu ús lúdic, les piscines municipals tenen una important funció de refugi climàtic, oimés els darrers anys amb l'increment de les temperatures d'estiu. Acció Climàtica no s'ha pronunciat sobre si acabarà flexibilitzant el pla de sequera per no deixar els pobles sense piscines a l'estiu.