Però per molt que la nostra imatge mental sigui la d'aquests ceballots amb el cul terrós enfilats en filferro o al damunt d'una graella i ben brasejats a flama viva, no podem oblidar que ens trobem davant d'un producte amb infinitat de possibilitats culinàries més i amb una bona dosi de propietats nutricionals, com ara la seva riquesa en sulfurs (que ajuden a eliminar els metalls pesants i els paràsits del nostre organisme) o el seu alt contingut en flavonoides i polifenols, unes substàncies que contraresten l'efecte dels radicals lliures i ajuden retardar l'envelliment cel·lular.
Tot i que els de Valls (i els del Camp de Tarragona per extensió) s'enduen el pedigrí, aquí al Bages també està ple de pagesos i pageses que conreen calçots. Les cuineres i cuiners de Amb barret de xef ho saben prou bé, i és per això que amb el quilòmetre zero per bandera, us proposen de fer els següents plats perquè no relegueu aquesta hortalissa només als àpats en grup i a l'aire lliure dels primers mesos de l'any. Aquí els teniu!