Els cuiners del Bages renoven el seu compromís amb els productors de proximitat

Prop de noranta persones s'han trobat aquest dilluns al nucli de Castelladral, on els protagonistes han estat els productes i els productors d'horta

Publicat el 18 de juliol de 2023 a les 20:49
Actualitzat el 18 de juliol de 2023 a les 20:56
Aquest dilluns a la tarda, a Castelladral, la quarta trobada entre productors locals i cuiners del Bages, ha servit per reforçar encara més els vincles entre els productes de proximitat i la gastronomia de la comarca. Prop de noranta persones s'han aplegat en aquesta jornada organitzada conjuntament per Bages Impuls, Proper i El Rebost del Bages.

Entre els assistents s'hi ha comptat professionals de la distribució, gestors culturals, mestres i, especialment, una vintena de professionals de l'hostaleria, la majoria dels restaurants bagencs adherits a les Temporades Gastronòmiques que promou Bages Impuls. Els organitzadors estan satisfets, però, perquè "anem aconseguint que cada cop hi hagi més cuiners que se sentin atrets pels productes de proximitat". Un altre aspecte a destacar és que alguns d'aquests cuiners venien de fora del Bages, en concret de l'Anoia, del Berguedà i del Penedès.

Aquests cuiners han pogut conèixer fins a setze productors de proximitat, entre els que destacaven els productors d'horta. La Tomakera, de Cabrianes, L'hort de Cal Climent, del Poal de Manresa, i Les Arnaules i Horta de Can Calafell, de Viladordis van poder explicar el problema que estan patint aquest any, que se centra en la manca d'aigua per regar, com a conseqüència de la sequera i del decret que, per fer front a aquesta sequera, regulant els usos de l'aigua.

Entre els altres productors que han ofert tast dels seus productes han brillat amb llum pròpia aquells que jugaven a casa, és a dir, els més propers a la zona on se celebrava la trobada. Els vins de La Diferenta i d'Exibis, els formatges de Cal Music, els olis de Migjorn, tots ells de Navàs, juntament amb els pollastres ecològics de Mas Cebrià i la cervesa de La Pirata, aquests dos darrers de Súria.

La trobada celebrada aquest dilluns a Castelladral ha estat la quarta d'aquestes característiques. Al mes de setembre del 2021 es va fer la primera, també organitzada per Bages Impuls i Proper, en aquella ocasió al restaurant Mas de la Sala, a Sallent. La segona es va fer el mes de febrer del 2022, en aquest cas al restaurant Bages964, a l'Oller del Mas. La tercera es va fer el setembre del 2022, als Horts d'Aprendre, de Sant Benet de Bages.

De cara al futur, tenint en compte el bon ambient que es va viure a la trobada d'aquest dilluns, els organitzadors creuen que poden seguir organitzant-ne d'altres, obrint-se a les comarques veïnes i sense una periodicitat establerta. "Farem noves trobades sempre que tinguem nous productors, o nous productes, per presentar", afirmen.