Les entitats que treballen contra la pobresa infantil al Centre Històric podran optar a 3,4 milions d'euros

Les subvencions de Drets Socials es repartiran en lliure concurrència entre projectes de cinc barris del país

Carrer Sant Miquel de Manresa
Carrer Sant Miquel de Manresa | Pere Fontanals
Redacció
18 de juny del 2024
Actualitzat a les 21:11h

El Govern ha aprovat un acord que autoritza el Departament de Drets Socials a destinar 3.462.799 d'euros a activitats i projectes experimentals per a l'abordatge integral de la pobresa infantil des de cinc barris de cinc ciutats de Catalunya, entre els quals el Centre Històric de Manresa. Aquesta nova línia de subvencions per als anys 2024, 2025 i 2026 a raó de 800.000, 2.170.000 i 492.799 euros respectivament, s'emmarca dins de l'Estratègia de lluita contra la pobresa infantil a Catalunya, aprovada el mes d'abril. El Departament preveu que les entitats del tercer sector puguin presentar sol·licituds durant les properes setmanes. L'import de les subvencions no es dividirà entre els cinc barris, sinó que les entitats optaran en lliure concurrència, o sigui en competència, pels imports dels ajuts.

Els 3,4 milions permetran finançar projectes que estiguin alineats amb l'Estratègia i que incloguin accions per fer un bon abordatge contra la pobresa infantil. Concretament, les iniciatives se centraran en la millora del rendiment educatiu dels infants i dels adolescents, el foment i la promoció d'hàbits per a una alimentació saludable i de la pràctica de l'activitat física, la seva participació en activitats d'educació en el lleure i el suport i l'acompanyament a les seves famílies per a l'obtenció d'ajuts i prestacions i el seu empoderament en el desenvolupament de les funcions parentals.

Les persones destinatàries d'aquests programes experimentals han de ser infants i adolescents menors de 18 anys. Per tal de poder garantir una implementació eficaç del pilot i obtenir evidències, la identificació dels cinc barris participants s'ha fet atenent a diferents graus de pobresa i tenint en compte característiques sociodemogràfiques i territorials específiques (àrees urbanes i rurals, població migrant...), així com la presència de serveis i recursos disponibles especialitzats en infància. En aquest sentit, els projectes es duran a terme als barris de la Mariola de Lleida, Sant Roc de Badalona, el Pont Major de Girona i el Barri Vell de Tortosa, a banda del Centre Històric de Manresa, considerades zones d'actuació preferent o més desfavorides.

Per trencar el cicle intergeneracional d'exclusió que pateixen infants i adolescents de Catalunya, alguns d'ells en risc de pobresa severa, el Govern va aprovar el passat mes d'abril l'Estratègia de lluita contra la pobresa infantil. El document contempla mesures a curt, mitjà i llarg termini per reduir les xifres actuals i millorar el benestar i qualitat de vida dels infants i adolescents.