El programa UniversiMés per a persones amb discapacitat intel·lectual que impulsen UManresa, Ampans, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA creixerà en oferta i alumnat durant aquest curs 2024-2025. Vuit anys després de posar en marxa el programa, aquesta edició incorpora novetats destacades, com la possibilitat que antics alumnes que han completat el programa formatiu inicial puguin fer cursos de formació continuada o sumar-se a UniversiMés Plus, que els dona l'oportunitat d'incorporar-se a un grup de treball d'estudiants del grau en Mestre d'Educació Infantil per treballar durant tot el curs en un projecte relacionat amb els ODS.
Com cada any, l'arrencada del programa UniversiMés ha estat el lliurament de beques als estudiants, un acte que es va fer ahir, 3 d'octubre, i al qual van assistir Antoni Llobet, director general de la Fundació Universitària del Bages, Lluís Sánchez, president de la Fundació Ampans, Robert Figuera, director de la Zona Catalunya Central de BBVA, i Jaume Ribera, president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes. També hi va intervenir Àngels Fusté, coordinadora del Programa Universitat Accessible i Inclusiva d'UManresa.
Més oferta formativa
Fins ara, el programa UniversiMés es limitava a una formació de cent hores de durada sobre temes d'economia, art i cultura, cultura digital i comprensió de l'actualitat. Aquest curs, que està becat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA, s'adreça a persones amb un grau de discapacitat intel·lectual reconegut inferior al 65% i actives laboralment. També han de tenir uns nivells de lectoescriptura, càlcul, comprensió i expressió verbal suficients per seguir els continguts del curs. A hores d'ara, hi ha vint alumnes que participaran en aquest curs inicial.
Una vegada completada aquesta formació, l'alumnat podrà accedir a la principal novetat que incorpora el programa per aquest curs, l'UniversiMés FC. Es tracta de cursos de curta durada, de periodicitat trimestral, sobre àrees diverses com noves tecnologies, art i cultura o economia. Una vintena de persones que havien fet el curs inicial s'han apuntat al primer dels cursos, que se centrarà en habilitats digitals. Per al segon trimestre s'oferirà un curs de fotografia i, per al tercer, un d'història dels diners.
Consolidació de l'experiència UniversiMés Plus
Una tercera opció que tenen les persones que han completat el programa inicial és participar en el programa UniversiMés Plus. Després d'una primera prova pilot en la qual van prendre part tres persones, enguany seran cinc les que s'hi sumaran. UniversiMés Plus ofereix la possibilitat d'incorporar-se a un grup de treball d'estudiants de grau per a l'elaboració d'un projecte al llarg d'un curs acadèmic. La prova pilot que es va posar en marxa el curs passat dins del grau en Mestre d'Educació Infantil va ser tot un èxit. Per part de l'alumnat, tant el del programa com el de Grau, es va considerar com una experiència molt positiva, i per part de la UManresa, es va concloure que havia contribuït a a persones amb discapacitat intel·lectual i a aprofundir en la capacitat d'inclusió de la diversitat dins de les aules.
Vuit edicions del programa
La que es posa en marxa aquest mes d'octubre serà la vuitena edició del programa, iniciat l'any 2016. Fins ara, s'hi ha format 136 persones, a les quals s'hi sumaran la cinquantena llarga que hi participaran aquest curs, algunes de les quals ja havien format part del programa en anteriors edicions.
UniversiMés va ser un programa formatiu pioner que ofereix als participants una experiència universitària que els faci créixer personalment i els aporta nous coneixements per ampliar el seu ventall d'interessos socials i culturals. És també una activitat transformadora de la pròpia universitat, en el sentit de fer més diversa i inclusiva la seva comunitat.