Més de 570 mossens, seminaristes i bisbes de tot Catalunya han assistit a la Jornada del Clergat que s'ha fet aquest dimecres a l'Abadia de Montserrat. Estava convocada per la Conferència Episcopal Tarraconsense conjuntament amb el Monestir de Montserrat. L'última que es va fer va ser fa vuit anys a Vic i ara s'ha volgut repetir coincidint amb la celebració del Mil·lenari. Durant la jornada, hi ha hagut un record especial per les víctimes de la DANA, que ha centrat les pregàries. "Ens solidaritzem amb les víctimes, estem al costat dels que han sobreviscut i es troben en dificultats i els dediquem la nostra pregària i suport en tot allò que sigui possible", ha afirmat el portaveu del Monestir de Montserrat, Bernat Juliol.
El prior i portaveu de l'Abadia de Montserrat, Bernat Juliol, ha qualificat ja jornada com una experiència gairebé "única" que poques vegades es pot viure. N'ha destacat l'esperit de "germanor i convivència" que ha contribuït, ha dit, a crear "encara més comunió" entre els representants de l'església de tot Catalunya.
Des de l'any 1996 que l'Abadia de Montserrat no acollia aquest esdeveniment. L'acte ha consistit en una missa a la Basílica de Santa Maria a càrrec del president de la Conferència Episcopal Tarraconense i arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas. En la seva homilia s'ha referit als mil anys de vida monàstica ininterrompuda i ha subratllat que, "amb aquest nou aplec, es dona saba nova a les trobades" impulsades pels seus antecessors.
La solidaritat amb els migrants i la importància del català
Planellas també ha fet una crida a la unitat pastoral i també ha fet èmfasi amb la solidaritat i acollida amb les persones migrades. Segons ha dit, "persones que es veuen obligades a migrar i marxar de casa, migrats forçats, (...) el problema en cap cas són les persones sinó les situacions i les causes que els obliguen a fer-ho". Amb la seva arribada a Catalunya, se'ls ha d"acollir i estimar". En aquest sentit, ha subratllat la necessitat de "transmetre'ls l'amor per la nostra llengua, perquè la tinguin ben present i, si pot ser, que la incorporin ben aviat al seu dia a dia, sabent-la parlar i escriure". Per això, cal que diaques, preveres i bisbes "protegeixin" la llengua i la mantinguin durant les celebracions i en els textos.
Maria com a exemple d'"obediència" a Déu
La figura de Maria ha centrat la conferència del Cardenal Rino Fisichella. El proprefecte de la secció de Nova Evangelització del Dicasteri per a l'Evangelització l'ha posat de referent per a la vida sacerdotal tot destacant la seva "obediència a Déu i la seva fe" amb referències a l'escena de l'anunciació que recull la Bíblia. Durant el seu discurs, també ha reivindicat el seu paper "evangelitzador" com a "mare i filla de l'Església" per haver "dirigit a tothom" cap a Déu i el seu fill malgrat no quedar recollit en els evangelis dels apòstols. Per últim, ha animat els assistents a "ser més actius" i a seguir "portant la paraula de Déu" i l'"esperança".
Precisament, el prior i portaveu de Montserrat, Bernat Juliol, ha fet èmfasi amb el paper dels sacerdots en transmetre aquesta "esperança", recordant les paraules de Fisichella. Des del seu punt de vista, els cristians i els capellans han de viure amb esperança perquè "hi hagi futur". Si bé ha admès que l'Església està patint la davallada de vocacions, ha assegurat que la institució "va endavant i que no s'aturarà". Per Juliol, aquesta jornada és una prova de la "joia i l'alegria de viure com un capellà" i del seu paper en la transmissió d'esperança al món.
Després de la cerimònia, que també ha comptat amb el cant d'El Virolai de l'Escolania de Montserrat, els assistents han assistit al videomapatge que es va mostrar durant la inauguració del Mil·lenari de Montserrat.