La gent gran de Manresa es mobilitza per reclamar la residència del Xup

L'Ajuntament vol que la Generalitat garanteixi un paquet de places concertades per poder construir l'equipament

Concentració de la gent gran a la plaça Major de Manresa
Concentració de la gent gran a la plaça Major de Manresa | Nia Escolà / ACN
Redacció
01 d'octubre de 2024, 16:55
Actualitzat: 02 d'octubre, 8:33h

Coincidint amb el Dia Internacional de les Persones Grans, la plataforma de la gent gran de Manresa s'ha concentrat aquest dimarts al migdia a la plaça Major per reclamar la construcció de la residència pública del Xup. L'Ajuntament va anunciar-la l'any 2019, però cinc anys després encara no s'ha fet. També reclamen millores a la residència de la Font dels Capellans, l'única que és de titularitat pública a la ciutat i que fa temps que pateix mancances que, segons la plataforma, afecten la qualitat assistencial. De la seva banda, l'Ajuntament assegura compartir reivindicacions, però avança que, per poder construir la residència, necessita el compromís del Govern que garanteixi un paquet de places concertades.

Nova mobilització de la Plataforma en Defensa de les Pensions i els Drets de les Persones Grans de Manresa per reclamar més places públiques de residència i desencallar la construcció de la residència pública del Xup. Una trentena de persones s'han concentrat a la plaça Major i han llegit un manifest en què recorden la necessitat d'incrementar les places públiques de residència per a les persones grans de Manresa que pateixen dependència.

Recorden que està a punt de complir-se el cinquè aniversari de la promesa del govern municipal per construir una nova residència pública a la ciutat. "Si s'haguessin complert el terminis acordats fa cinc anys, la residència faria temps que funcionaria en el terreny del barri del Xup", han afegit. Per altra banda, la plataforma també ha reclamat que es millori la qualitat de les places de residència que actualment hi ha a al ciutat i, especialment, la de la residència de la Font dels Capellans, l'única de titularitat pública que hi ha a la ciutat.

La plataforma recorda que Manresa és una de les ciutats més envellides de l'Estat, amb un 20% de la població amb més de 65 anys. Segons asseguren, la mitjana d'espera per a una residència pública és de dos anys i el cost mitjà d'una residència privada és de 2.000 euros el mes.

Al capdamunt de l'agenda política

Josep Ramon Mora, portaveu de la plataforma de gent gran de Manresa, lamenta que "els problemes de la gent gran no formin part de les prioritats de l'agenda política". "Ens tracten amb molt de paternalisme, però amb poca dedicació política a nivell d'acció", ha subratllat. Per això, considera que la gent gran s'ha de mobilitzar "per reclamar els seus drets" i ha recordat que, més enllà que ells siguin els principals afectats, la seva situació també afecta directament "les famílies, que s'han de fer càrrec de tasques que, moltes vegades, els sobrepassen i els generen molt d'estrès".

L'Ajuntament vol que la Generalitat es comprometi

Des de l'Ajuntament, asseguren que estan en converses amb la Generalitat per intentar desencallar la construcció de la residència, anunciada el 2019. Segons explica la regidora de Drets Socials i Persones Grans, Mariona Homs, ja han demanat una reunió amb representants del nou govern de Salvador Illa. "Demanarem que la residència la faci la Generalitat i nosaltres cedir-los els terrenys", ha assegurat.

Amb l'anterior equip de govern, però, es va descartar aquesta opció. "Ens han dit nombroses vegades que ells no construeixen residències, però el que necessitem és un paquet de places (concertades) suficientment gran per poder construir la residència amb places assegures", detalla la regidora. I és que, segons subratlla, "si no es fes així, "les places serien privades". I afegeix que, "si no hi ha garanties que les places seran concertades, no podrem construir la residència". I això, assegura, no s'ha aconseguit encara.

Pel que fa a les millores que reclamen a la residència de la Font dels Capellans, l'Ajuntament també les subscriu. De fet, han assegurat que la direcció de la residència els ha confirmat que les obres de millora a la cuina començaran "d'aquí a molt poc". El que també han fet ha estat demanar una entrevista amb el nou director general de provisió de la Generalitat perquè vingui a veure 'in situ' l'estat de la residència. La regidora ha admès que entre les millores pendents hi ha la climatització del primer pis i la cuina.

L'altre línia de treball se centrarà en aconseguir més places concertades. "Enguany n'hi ha hagut 30 més i ara caldrà veure quantes podrem convertir en públiques l'any vinent", detalla. La Generalitat va xifrar en unes 300 persones d'edat avançada que necessitarien recursos el 2030. "Però no són només places de residències, també són centres de dia, habitatges amb serveis o pisos amb suport", precisa, tot afegint que cal "canviar la idea" que les persones grans han d'anar a una residència. Segons la regidora, cal dotar-los de "més suports a domicili i que pugin fer vida independent".