El II Congrés d'Ecociutat de Manresa compta amb l'organització de 340 alumnes

Els joves exposaran les seves propostes per millorar el seu entorn i fer-lo més sostenible durant un matí a l'Anònima

Presentació del II Congrés Ecociutat de Manresa al Parc Ambiental de Bufalvent
Presentació del II Congrés Ecociutat de Manresa al Parc Ambiental de Bufalvent | CdA del Bages
Redacció
23 de maig del 2024
Actualitzat el 24 de maig a les 8:56h

El dimarts 4 de juny, de les 9 del matí a la 1 del migdia, el recinte de l'Anònima de Manresa acollirà la segona edició del Congrés d'Ecociutat. Joves per la sostenibilitat. En aquest congrés, tres-cents quaranta alumnes d'ESO de quatre centres de secundària de la comarca presentaran les seves propostes per fer més sostenible el seu institut, poble o ciutat.

És el segon curs escolar que l'alumnat participa al Projecte Compartit d'Ecociutat, a través del qual analitza amb ulls crítics el seu entorn i busca solucions tenint present el seu institut i el poble o ciutat on viuen com a ecosistema. Els centres participants són l'Institut Lluís de Peguera de Manresa, l'escola FEDAC-Manresa, l'Institut Escola Barnola d'Avinyó i l'Institut Escola Pompeu Fabra del Pont de Vilomara i Rocafort.

Aquest projecte es va constituir fa tres anys a partir d'un grup de treball dins el Pla de Formació de Zona del Centre de Recursos del Bages. En aquest grup de treball, hi participen el professorat dels quatre centres educatius i docents i educadores del CdA del Bages, el Consorci del Bages per a la gestió de residus i el Parc de la Séquia.

La roda de premsa ha començat amb l'alumnat destacant la importància de fer aquesta presentació al Parc Ambiental de Bufalvent. Ubicats al costat de l'abocador, en cadires reutilitzades de la deixalleria, han explicat que al dipòsit controlat només haurien d'arribar residus que no es poden reciclar, perquè s'enterren i no es poden aprofitar. Núria Puig, estudiant de l'Institut Lluís de Peguera, ha recordat que "queda molta feina per fer per arribar a l'objectiu de reciclar el 90% dels residus que generem, en relació al 49% que reciclem actualment".

"En el context actual d'emergència climàtica hem vist la necessitat de prendre la paraula i ser actius en el nostre àmbit més proper: casa nostra, l'institut, el barri i el poble o la ciutat per canviar els problemes actuals amb les nostres accions a favor d'una societat més verda i més sostenible en tots els sentitss", ha dit Pere Balaguer, també del Peguera.

Al congrés, l'alumnat ha convidat representants polítics del seus municipis i dels Serveis Territorials d'Educació a la Catalunya Central per explicar-los les seves propostes de millora de l'entorn, els projectes amb els quals han estat treballant i que poden servir-los d'inspiració per aconseguir uns municipis més verds i més sostenibles. Els projectes han estat dissenyats tenint en compte àmbits com l'aigua, els residus, l'energia, l'alimentació, l'urbanisme, la mobilitat i la biodiversitat amb l'objectiu de respondre als reptes de les ciutats del s. XXI.

"Els assistents al congrés podran descobrir idees com ara la construcció d'un dipòsit per recollir les aigües pluvials de l'institut, la col·locació d'airejadors a les aixetes de l'institut, la millora del transport en bicicleta a les ciutats, tallers de sensibilització ambiental per a instituts i escoles d'entre molts altres projectes", ha explicat Balaguer.

El format de l'esdeveniment serà similar al dels congressos científics destinats a una temàtica concreta. L'alumnat, organitzat per equips de treball presentarà una seixantena de pòsters científics a través dels quals s'explicarà als visitants en què consisteixen cada un dels projectes.

Marc Estrella, de l'escola FEDAC Manresa, ha explicat que "cada equip de treball, després d'un llarg procés d'investigació i aprenentatge, ha creat un projecte (com a producte final) i aquest es presenta al congrés en format de pòster que pretén sintetitzar-ho de manera visual". 

Els grups d'alumnes tindran exposats els seus pòsters i hauran d'encarregar-se d'explicar-los no només als companys d'altres instituts sinó també als representants polítics i institucionals que s'han convidat a l'esdeveniment. Així, l'alumnat participant del congrés serà alhora expositor de les seves idees i projectes i, a la vegada, podrà conèixer les idees i els treballs dels seus companys. "Què millor per enriquir-nos que conèixer treballs d'alumnes d'altres centres i veure maneres diferents de treballar? Això és compartir per aprendre. Confiem que els nostres treballs els serveixin d'inspiració i puguin dur a terme canvis que millorin el nostre entorn" ha dit Khadidja Diallo, alumna de la FEDAC.

Sir Joan tancarà l'acte

L'encarregat de clausurar el congrés, serà l'ambientòleg Joan Grivé. "conegut entre el públic més jove com a Sir Joan per la seva faceta d'influencer sobre temes relacionats amb el reciclatge i el medi ambient, amb més de 37 K seguidors a Instagram i gairebé 9 K subscriptors al seu canal de YouTube", ha dit Nil Gallego de l'Institut Escola Barnola. Grivé també ha participat com a col·laborador i presentador de programes radiotelevisius, com Adolescents, iCat i Adolescents XL.

Logotip i eslògan

Nael Espin i Samuel López de l'Institut Pompeu Fabra del Pont de Vilomara han presentat el logotip i l'eslògan del Congrés. El logotip del congrés, creat el curs 22-23, "simbolitza l'Ecociutat, els valors que volem transmetre. S'hi veu una fulla sobre la qual s'hi aixequen els edificis, ja que l'ecologia l'hem de tenir sempre present a les nostres ciutats si el que volem és tenir futur com a societat", ha dit Espin.

Samuel López ha descobert que l'eslògan del Congrés és Cada idea compta, cada canvi importa!. "Aquesta frase transmet un missatge d'empoderament i responsabilitat, encoratjant les persones a compartir les seves idees i prendre accions per provocar canvis positius en les seves vides", ha explicat.