Les jornades educatives d'UManresa posaran l'accent en la diversitat cultural i l'equitat

Es faran el 15 de març i comptaran amb la intervenció de persones expertes i de docents

Jornada educativa d'UManresa de l'any passat
Jornada educativa d'UManresa de l'any passat | UManresa
Redacció
11 de febrer de 2025, 14:38

Els estudis d'Educació de la Facultat de Ciències Socials d'UManresa han decidit dedicar les seves jornades anuals a la diversitat cultural i l'equitat en l'àmbit educatiu. Amb el títol Diversitat cultural: eines per a una educació des de l'equitat, la Universitat convida enguany a mestres i professionals de l'educació a reflexionar sobre aquest tema. La jornada, que es farà el dia 15 de març, va més enllà de la reflexió i vol ser un punt de trobada i d'aprenentatge que permeti compartir experiències, obtenir eines útils i enriquir-se amb noves perspectives que contribueixin a aprofitar les oportunitats i afrontar  els reptes que suposa la diversitat cultural a l'aula. 

Diversitat cultural: eines per a una educació des de l'equitat manté el format de les jornades del curs passat, que es van dedicar a la promoció de la lectura a l'aula. Inclouran una conferència inaugural i una de cloenda, diàlegs simultanis a l'entorn de l'equitat i la diversitat des de diferents perspectives i la presentació d'experiències concretes desenvolupades en l'àmbit escolar.  

Conferències, diàlegs i presentació d'experiències

La conferència inaugural anirà a càrrec de la Doctora en Ciències de l'Educació, Fatiha El Mouali Samadi, que pronunciarà la xerrada Vivim la mateixa escola? La mirada de les mares immigrants. El Mouali és professora del Departament de Teories de l'Educació i Pedagogia Social de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), tècnica d'acollida i llicenciada en Ciències Econòmiques. També forma part de la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme i de la Taula d'Igualtat de Granollers. La conferència de cloenda, titulada Re-imaginant l'aprenentatge en el plurivers, anirà a càrrec de la Doctora en Antropologia, Fina Carpena-Méndez, llicenciada en Antropologia Social i Cultural i docent del Grau en Mestre d'Educació Infantil d'UManresa. 

Les converses simultànies es dedicaran a temes com la lectura col·lectiva com a eina de construcció d'espais d'equitat entre escola i famílies, al treball amb les famílies en benefici de l'equitat i al treball creatiu amb infants per fomentar el benestar comú. En la primera hi participaran Juli Palou, Doctor en Filosofia i Ciències de l'Educació, i Alessia Corsi, autora de la tesi Contes en família. Les interaccions en un projecte de lectura compartida i dialogada en un context plurilingüe i pluricultural. El segon dels diàlegs el protagonitzaran la docent d'UManresa, Mounia Rachdi Errachdi, i una mestra representant de l'Escola Bressol Municipal Soleia de Terrassa. L'Associació Escola de Vida de Pineda de Mar establirà una conversa entorn dels seus tallers creatius pel benestar comú. 

Posteriorment es presentaran diferents experiències d'escola que aniran a càrrec de representants de l'Escola de Guimerà, que presentarà una experiència d'equitat en una escola rural; l'Escola Sagrada Família de Girona, que donarà a conèixer Mirades amb futur, una iniciativa per promoure l'èxit educatiu d'infants i joves de la comunitat gitana, i l'Escola Bressol Sargantana de Santa Coloma de Gramenet, que mostrarà la realitat i diversitat en la primera etapa educativa, els 0-3 anys.  

Catalunya, per sobre de la mitjana estatal en alumnat d'origen estranger

Segons dades de l'Anuari 2024: l'estat de l'educació a Catalunya, que elabora la Fundació Bofill, a Catalunya, el 19,5% de l'alumnat de primària i el 15,4% de secundària és d'origen estranger, xifres que estan per sobre de la mitjana estatal (13,7% a primària i 11,5% a secundària). En aquests moments, Catalunya és la segona comunitat autònoma amb més segregació escolar, després de Madrid.  

L'Anuari estableix que l'origen cultural està relacionat amb el rendiment acadèmic, de manera que l'alumnat d'origen migrant presenta una diferència de fins a 34 punts en matemàtiques respecte a l'alumnat autòcton; de 16 punts en comprensió lectora i d'11 punts en ciències. Una dada important que constata l'Anuari és que quan es controla l'efecte de l'estatus socioeconòmic, la diferència entre alumnat autòcton i migrant gairebé desapareix, però actualment, el 52,7% de l'alumnat d'origen migrant té un estatus socioeconòmic baix, en comparació amb el 13,4% de l'alumnat autòcton.  

Altres conclusions derivades de l'Anuari són que l'exclusió de l'alumnat de cultures minoritàries en el currículum escolar genera desmotivació i baixa autoestima, que sense reconeixement de la seva identitat i coneixements, els alumnes d'origen estranger es troben en risc més alt de fracàs escolar i que l'exclusió escolar pot tenir efectes socials a llarg termini.  

Com a estratègies per a la millora de l'equitat educativa, l'Anuari proposa fomentar una educació intercultural que contribueixi a millorar la inclusió, impulsar polítiques de distribució equitativa de l'alumnat per reduir la segregació escolar i veure la diversitat cultural com una oportunitat per enriquir el sistema educatiu.