Manresa omple la plaça Major per fer un crit de sensibilització contra la violència masclista i vicària

Una acció teatral a càrrec de l'Aula d'Arts Escèniques del Kursaal, el lliurament dels premis del concurs de pancartes, i els parlaments institucionals han protagonitzat el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones

Acte del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones
Acte del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones | AjM
Redacció
25 de novembre de 2024, 14:56

La plaça Major de Manresa, amb el llaç blanc penjat a la façana de l'Ajuntament i amb la presència d'una àmplia representació d'estudiants de secundària de centres educatius de la ciutat, ha acollit aquest dilluns al migdia l'acte institucional del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones a Manresa, que se celebra arreu del món el 25 de novembre.  

L'acte ha tornat a ser una crida unànime per continuar lluitant contra la xacra social que representa la violència contra les dones i que, enguany, en la programació, també ha posat el focus en la violència vicària, la violència que s'exerceix contra els fills amb la intenció de causar dany psicològic a una tercera persona, que és la destinatària final de l'acció, generalment la parella o exparella.

La commemoració ha estat presidida per l'alcalde de Manresa, Marc Aloy; la delegada del Govern  a la Catalunya Central, Elia Tortolero; la regidora de Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Manresa, Isabel Sánchez, i ha comptat amb la presència de regidors i regidores de l'Ajuntament de Manresa; així  com altres representants de diverses institucions, entitats i centres d'ensenyament de secundària de Manresa.

La regidora Isabel Sánchez, que ha estat l'encarregada de donar la benvinguda i conduir l'acte, ha agraït la presència dels centenars d'estudiants assistents a la plaça i ha donat a conèixer els premis del segon concurs de pancartes adreçat a l'alumnat d'ESO, batxillerat i cicles formatius de Manresa. En aquesta edició s'han presentat al concurs un total de 52 pancartes, entre les quals s'han seleccionat tres elaborades per l'alumnat de 4a d'ESO A de la FEDAC, de 2n del Cicle Formatiu d'Atenció a Persones en Situació de Dependència del Guillem Catà i de 3r d'ESO B del Guillem Catà. En representació dels tres centres, han recollit els premis els alumnes Zi Xuan Liu i Greta Tapia de Mendoza (FEDAC); Hollman Caix Avila i Muriel Rosell Ayala (Cicle Guillem Catà ); i Taula Talens Gallen i Alaba Leyva Ruiz (ESO Guillem Catà). Les tres pancartes guanyadores s'han penjat a la façana de l'edifici de l'Ajuntament (plaça Major, 5). 

Una lluita compartida contra la violència masclista

L'acte ha continuat amb la participació de Sandra Pujol que ha llegit el manifest elaborat pel Consell Municipal de la Dona, en el qual ha afirmat que "les violències masclistes són una realitat que no podem ignorar, que es manifesta a les llars, als llocs de treballs i a l'espai públic, arreu, afectant dones de totes les edats i condicions. Un altre exemple és la violència que pateixen les dones de manera institucionalitzada, que a alguns països fins i tot se les desposseeix de la condició de persona". Després de reclamar "compromís i accions contundents" per part de les administracions, Pujol ha subratllat que "avui recordem i acompanyem a les supervivents. Les escoltem, les creiem i les protegim. Perquè cadascuna de vosaltres és el motor d'aquest canvi impa rable".

A continuació, ha intervingut la delegada del Govern a la Catalunya Central, que ha explicat que "el 79,3% de les dones que viuen a Catalunya han patit algun tipus de violència masclista, això vol dir que 8 de 10 dones han patit aquesta violència durant la seva vida". La delegada del Govern ha advocat per continuar treballant per fer que "cap dona se senti insegura pel fet de ser dona". Adreçant-se especialment als joves, Tortolero els ha animat a ser crítics "perquè la violència masclista no desapareixerà d'un dia per l'altre, però cada petit gest compta" i ha afegit que "vosaltres, estudiants, sou el futur, sou qui pot trencar els patrons del passat".

El parlament de cloenda ha anat a càrrec de l'alcalde Manresa, que ha manifestat que "un any més renovem el compromís per erradicar les violències contra les dones" i que "mostrem el nostre rebuig frontal a les actituds masclistes i, a la vegada, fem una crida per identificar i denunciar totes les agressions".  L'alcalde ha recordat que enguany han mort 41 dones a l'estat, 9 de les quals a Catalunya, i des del 2003, 1.285 dones han estat assassinades, i des del 2013, 463 infants han perdut la mare, i 63 han estat assassinats. "Són números que fan feredat".

Per acabar, l'alcalde ha conclòs que "és evident que falta fer encara més feina. I que l'hem de fer des de totes les institucions i des de tots els poders, també en el camp judicial" i ha afegit que "no podem abaixar la guàrdia. Som aquí convençuts i convençudes que cal continuar aquesta tasca de conscienciació, i també per exigir que cal fer molt més per protegir les víctimes".

L'acte ha finalitzat amb una emotiva acció teatral de sensibilització titulada Ni dolentes ni vostres, a càrrec de l'Aula d'Arts Escèniques del Kursaal.

Després de l'acte institucional, hi havia programades altres activitats de sensibilització. Molts joves presents a la plaça han assistit després a una de les dues sessions de l'obra Elle, que la companyia Melacòmiques interpretava al teatre Els Carlins. A la tarda es podia participar en la creació d'un mural sobre el 25N al casal La Kampana, i més tard, a la Plana de l'Om, organitzat pel Consell Municipal de la Dona, estava prevista l'actuació musical Veus de sororitat contra la violència masclista, a càrrec del Cor de Dones.