La Fundació Aigües de Manresa - Junta de la Sèquia i la Fundació Universitària del Bages - UManresa han convocat la novena edició del Premi Séquia, un reconeixement que va néixer amb l'objectiu de posar en valor i premiar la tasca de persones i institucions que donen continuïtat a l'esperit constructiu dels impulsors de la Séquia de Manresa. El Premi vol servir per destacar exemples actuals de com l'actitud positiva i proactiva permeten resoldre i superar situacions adverses, com van fer els manresans del segle XIV.
La convocatòria inclou dues modalitats, una d'individual i una altra de col·lectiva. El Premi Séquia reconeix cada any les millors candidatures que representin valors com l'enginy, la capacitat de diàleg, el treball en equip, l'esforç i la fermesa davant l'adversitat per defensar causes justes, necessàries i estratègiques per al futur de la ciutat. Les propostes i candidatures per a la sisena edició del premi s'han de presentar abans del 31 de desembre de 2024 a la Fundació Universitària del Bages, a l'adreça [email protected]. Les bases de la convocatòria es poden consultar a la pàgina web d'UManresa-FUB.
Un dels requisits que han de complir les candidatures és que siguin de Manresa, hi visquin o hi tinguin alguna vinculació significativa. El jurat tindrà en compte de manera especial persones o institucions que actuen des de l'anonimat o que són poc conegudes. Les candidatures poden ser presentades per entitats, institucions, empreses o col·lectius o proposades per membres del jurat, que estarà format per un representant de la Fundació Universitària del Bages, un de l'Ajuntament de Manresa, un de la Fundació Aigües de Manresa - Junta de la Sèquia, un de l'Associació de La Misteriosa Llum i un del Club Atlètic de Manresa, com a entitat administradora de la Festa de la Llum 2025.
Guardonats en les diferents convocatòries
En la passada edició, el premi individual es va atorgar, a títol pòstum, a Josep Alabern Valentí i el col·lectiu al Centre de Recursos en Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) de la Catalunya Central.
En la seva primera edició, el guardó es va concedir a la cooperativa MengemBages i al dinamitzador sociocultural Pere Garcia, a títol pòstum; en la segona, al metge i investigador Pere Joan Cardona i a la Coral Infantil de les Escodines; en la tercera, a l'empresari Sebastià Catllà i a la Comunitat de Sant'Egidio: en la quarta, a la promotora de la Francophonie a Manresa, Anna Rotllan, i a l'Associació CAE, formació i serveis socioculturals; en la cinquena, el guardó va reconèixer els moviments informals i autogestionats que van ajudar en temps de Covid-19 en la categoria col·lectiva i a Josefina Farrés, directora de Càritas, en la categoria individual. La sisena edició va reconèixer l'historiador i divulgador manresà, Francesc Comas, en la categoria individual, i l'Associació L'Era, en la col·lectiva. En la setena, el premi individual va ser per a la geògrafa i historiadora Conxita Parcerisas, i per al Servei d'Oncologia de l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa, en la col·lectiva.