El pròxim 15 de febrer, el Parc de la Séquia iniciarà un cicle d'activitats a la Casa de la Culla de Manresa a l'entorn de les papallones i altres insectes pol·linitzadors, amb l'objectiu de convertir-la en un refugi de papallones i un espai actiu de ciència ciutadana.
Un nou espai per a la biodiversitat i l'educació ambiental
El projecte preveu la creació d'espais especialment dissenyats per a les papallones i altres pol·linitzadors, amb l'ajuda de la ciutadania, i ho acompanyarà de programes educatius i de sensibilització. L'objectiu és oferir a escoles i ciutadans un espai on connectar amb la natura a la ciutat, i entendre la importància de la conservació de la biodiversitat en entorns urbans.
Les activitats compten amb el suport de diverses entitats del món natural, com el Catalan Butterfly Monitoring Scheme i el Museu de Ciències Naturals de Granollers, que ja compta amb un jardí de papallones.
Ciència ciutadana: implicació activa de la comunitat
Un dels aspectes que més es vol destacar en aquest projecte és el seu enfocament de ciència ciutadana, és a dir, convidar veïns de Manresa a implicar-se activament en el seguiment i monitoratge de les poblacions de papallones a través de diverses activitats. Aquest procés permetrà obtenir dades valuoses per a la recerca científica i, al mateix temps, fomentarà un major compromís amb la conservació del medi ambient.
Calendari d'activitats
- 15 de febrer: Explora el món de les papallones i converteix-te en científic
- 17 de maig: Taller de reconeixement de papallones i plantes del jardí beneficioses per les papallones
- 16 d'agost: Taller de fotografia de natura
- 15 de novembre: Festa de les Cuques
- Del 3 de març al 30 de novembre: Monitoratge de papallones
Per al proper curs 25-26 es crearan diverses activitats educatives relacionades amb els pol·linitzadors i l'evolució del clima, adreçades als cicles de primària i secundària.