Aquesta setmana s'ha presentat a les coves del Toll de Moià una nova edició de les Jornades d'Arqueologia de la Catalunya Central, que tindran lloc els dies 25 i 26 d'octubre a la capital del Moianès, concretament a l'espai cultural Les Faixes.
Aquesta setena edició pretén ser una eina útil de difusió i coneixement tant per als professionals, com per als investigadors, com pels estudiants, amb la presentació de les intervencions arqueològiques que s'han portat a terme els darrers dos anys. Donat el seu caràcter itinerant enguany recauen al Moianès, però edicions anteriors es van portar a terme a l'Anoia, Bages, Berguedà, Lluçanès o Osona.
Es vol aprofitar la coincidència de dates per commemorar els setanta anys dels inicis dels treballs a les coves del Toll i, tanmateix, el reconeixement dels que van fer possible que avui es conegui el complex prehistòric. El primer dia de les jornades es dedicarà a explicar les darreres recerques fetes a les coves del Toll i les Teixoneres, amb visita guiada inclosa. El segon dia serà per a presentar les intervencions arqueològiques i paleontològiques més rellevants dels anys 2022 i 2023 a les comarques de la Catalunya central.
En total en aquests dos anys es van autoritzar fins a 448 intervencions arqueològiques i paleontològiques repartides de la següent manera: l'Anoia, 91; el Bages, 94; el Berguedà, 52; el Moianès, 18; Osona-Lluçanès, 161 i el Solsonès, 32. Es parlarà dels treballs fets a llocs tan diversos com el Clascar de Malla, les Lloses de Tona, Puig ciutat a Oristà, els plans de Santa Caterina amb les restes d'un monestir, a Manresa, Sant Julià d'Úixols a Castellterçol, l'Esquerda a Masies de Roda; les restes visigòtiques de Monistrol de Calders, el castell Nou de la Plana de Moià, Artés, el Serrat de les Cireres de Santa Maria de Merlès, l'abundància de megàlits a la Vall de Sau, la zona de les Adoberies de Vic o l'arquitectura militar de la guerra civil a Pujalt,
A la presentació hi va intervenir l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras; el director dels serveis territorials a la Catalunya central del Departament de Cultura, Francesc Serra; el director de les excavacions de les coves del Toll, Jordi Rosell; la directora-gerent del Museu de les Coves del Toll - Museu de Moià, Marta Fàbrega, i l'arqueòleg territorial del Departament de Cultura a la Catalunya Central, Antoni Caballé.
Guiteras va destacar que des del territori també s'està treballant en la recuperació de la memòria històrica de Moià amb la identificació i localització de trinxeres de la guerra civil al municipi. Rosell va destacar el caràcter pioner, tecnològicament parlant, de la utilització dels darrers avenços en les recents excavacions i que són ja un referent europeu d'estudi. Per a ell l'important "no és la fletxa, és l'indi" i "cal posar la importància de les coves al lloc que li pertoquen".
A les jornades s'inclourà una ponència-marc de l'arqueòleg de la UdG Julià Maroto que parlarà sobre Els humans de Neandertal. L'aportació dels jaciments de Catalunya al seu coneixement. També intervindrà l'arqueòleg de la UAB Miquel Molist en una taula debat sobre totes aquestes troballes i on comptarà amb la col·laboració dels seus companys de professió Jordi Rosell, Ferran Millan Arnau, Jordi Nadal, Àngels Petit, Xavier Oms i el geòleg David Serrat.
L'autor del cartell de les jornades és Eudald Van der Pla, artista plàstic i dissenyador de Moià.