Truita de calçots amb romesco

La proposta del cap de cuina de Ca l'Amador per al mes de febrer

Publicat el 08 de febrer de 2023 a les 20:30
Actualitzat el 09 de febrer de 2023 a les 10:33
[h3]INGREDIENTS PER A 4 PERSONES[/h3][nointext]
1 manat de calçots
2 patates
3 grans d'all
6 ous
100 grams de nous
2 cabeces d'alls
Mig manat de julivert fresc
4 llesques de pa sec
10 tomàquets de penjar (si són molt grossos, 8)
4 cullerades soperes de polpa de nyora
Oli d'oliva verge extra
3 cullerades soperes de vinagre de xerès
Sal
Pebre

[h3]ELABORACIÓ[/h3]
1.Començarem fent el romesco: en una paella amb un raig generós d'oli d'oliva i a foc mitjà-viu, hi fregim les nous, les dues cabeces d'alls pelades, el mig manat de julivert fresc, les quatre llesques de pa sec i els tomàquets de penjar madurs. Anem remenant durant uns quants minuts perquè no se'ns enganxi.

2. Posem tots els ingredients que hem fregit en un vas de batedora i els triturem ben triturats. Seguidament, incorporem al recipient les quatre cullerades de polpa de nyora, el vinagre de xerès, un xic de sal i un polsim de pebre. Tornem a triturar. [Si veiem que ens queda massa espès, podem afegir-hi una mica d'aigua i tornar a emulsionar].

3. Posem-nos amb la truita! Preescalfem el forn a màxima temperatura.

4. Mentre esperem que s'escalfi, rentem ben nets els calçots, bo i eliminant-ne la terra que puguin tenir; en tallem la part verda i ens quedem només amb la blanca, i els col·loquem, mirant que no es toquin gaire entre ells, en una graella que introduirem al forn durant 30 minuts o fins que, al punxar-los amb una forquilla o ganivet, vegem que estan tous.

5. Pelem les patates, els hi passem una mica d'aigua, les eixuguem a consciència i les tallem com més ens agradi (a daus, a tires, a làmines fines... Jo sempre em decanto per aquesta darrera opció).

6. Agafem una paella grossa i hi posem un bon raig d'oli d'oliva. Quan estigui calent, abaixem el foc i hi aboquem les patates que acabem de laminar. És important que l'oli les cobreixi per aconseguir una cocció homogènia. Deixem que tot plegat es cogui a flama baixa durant 30 minuts.

7. Mentre se'ns estan coent les patates, recuperem els calçots que teníem al forn, en traiem la primera capa de pell i els tallem a la juliana.

8. Tornem a les patates: un cop fetes i amb l'ajuda d'una espàtula, les retirem de la paella i les posem un moment al damunt d'una mica de paper de cuina perquè absorbeixin l'excedent d'oli. 

9. Agafem un vas de batedora gros (o un bol) i hi trenquem els ous. Seguidament, hi afegim els calçots tallats a la juliana i les patates. Salpebrem, ho barregem i deixem que reposi 15 minuts.

10. Prenem una altra paella (seria ideal que fos antiadherent!) i la posem al foc amb una mica d'oli d'oliva. Quan aquest estigui ben calent, hi aboquem la barreja d'ou+patates+calçots i sense tocar res, deixem que es cogui a foc intens entre 3 i 4 minuts. 

11. Ara toca coure l'altra banda de la truita. Com ho fem per girar-la? Doncs amb un plat ben pla. El posem al damunt de la paella de cap per avall com si d'una tapa es tractés i, amb una mà ben ferma contenint el plat i amb l'altra agafant el mànec de la paella, fem el gir. Deixem ara que es faci entre 3 i 4 minuts més per aquesta banda. [Com que la cocció de la truita és molt personal de cadascú, recomano que a qui li agradi ben feta i que no deixi anar gens de líquid, que la deixi al foc uns minutets més].

12. Un cop amb la truita feta, la traspassem en un plat i l'untem de salsa romesco pel damunt.

[despiece][h4]#L'ApuntDelXef[/h4]
«Aquesta recepta és ideal per donar una segona vida a aquells calçots que (gairebé sempre passa!) ens han sobrat, ja cuits, de la calçotada del cap de setmana. En aquest sentit, si sou d'aquells que us emporteu els manats cuits a la brasa cap a casa, podeu estalviar-vos els passos 3 i 4!

Ah! I una altra cosa important: el millor acompanyament per a aquest plat és un bon pa amb tomàquet. Que aprofiti!»[/despiece]

[noticia]107697[/noticia]