La vida útil de l'abocador s'allargarà fins a 40 anys si es consolida el reciclatge de Manresa

Sense un sistema de recollida selectiva proactiva, la previsió era d'esgotar l'espai en una dècada

Abocador de residus de Bufalvent, a Manresa
Abocador de residus de Bufalvent, a Manresa | CBGR
30 de gener de 2025, 14:16

El sistema de contenidors tancats que s'està implementant a Manresa i que ja cobreix, aproximadament, la meitat de la ciutat, juntament amb els diversos models de recollida selectiva proactiva que s'han instaurat i que s'instauren a altres municipis del Bages, des del porta a porta fins als contenidors intel·ligents, permetrà allargar la vida útil de l'abocador de Bufalvent fins a 40 anys, si es mantenen els índexs de reciclatge dels nous sistemes, segons va assegurar el regidor d'Acció Climàtica, Pol Huguet.

Amb el sistema que ha tingut Manresa fins ara, de separació voluntària de residus, en una dècada s'hauria de buscar una alternativa per abocar la brossa no separada, ja que les instal·lacions actuals ja haurien esgotat l'espai disponible.

Aquest és un altre dels arguments que esgrimeix el govern municipal per forçar la màquina pel que fa al reciclatge i la recollida selectiva, un argument que complementa el de la generació del metà en subsòl que genera la matèria orgànica no separada o la normativa europea que obliga la ciutadania a ser responsable amb els residus que genera.

En l'anàlisi dels primers sis mesos de desplegament del model de contenidors tancats a Manresa que van presentar dimecres en roda de premsa el regidor amb l'alcalde Marc Aloy, destaca que la fracció de rebuig, la que va a l'abocador, passa del 76,6% del total de pes en els contenidors oberts al 24,9% que s'ha s'ha pesat en els contenidors tancats. Per contra, la fracció d'orgànica, passa de només el 9,6% al 33,4%.

També les altres fraccions augmenten el pes de reciclatge tot i que amb el nou sistema els contenidors estan oberts o, en el cas dels envasos, tancats, però d'accés lliure. El vidre passa del 4,5% al 10,4%; el paper, del 4,3% al 12,3%, i els envasos, del 5,1% al 19%. Aquest increment es deu, segons el regidor, "a que molts ciutadans han començat a reciclar l'orgànica i, de passada, han agafat l'hàbit de reciclar la resta de fraccions".

Huguet, però, és conscient que el 75,5% de recollida selectiva d'aquests primers sis mesos en aquells barris on s'han implementat els contenidors tancats "segurament tendirà a la baixa quan es cobreixi tota la ciutat", ja que és un percentatge "molt considerable" i "parlem d'una població total que supera els 80.000 habitants". "També haurem d'estar atents als següents mesos, perquè per l'experiència d'altres municipis sabem que després d'un inici fort, la població tendeix a relaxar els hàbits", apunta. El govern municipal considera que la implantació del nou sistema "serà igualment molt bona" si es manté un percentatge de reciclatge superior al 60 o 65%.